NCTB Class 9 – 10 English Chapter 5 Nature & Enviroment Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 5 Nature & Enviroment Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 5 Nature & Enviroment All Lessons – Lesson 1 The Greed of the Mighty Rivers, Lesson 2 Enviromental Pollution, Lesson 3 Man and Climate, Lesson 4 The Putting our fish in Hot Water, Lesson 5 A friend of the Earth

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 5 Nature & Environment

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

5

Chapter Name

Nature & Environment

Lesson 1 The Greed of the Mighty Rivers

(B) For each phrase below choose the meaning that is closest to the meaning used in the text above.

(1) In paragraph 3 ‘mighty rivers’ mean –

Ans: (a) Rivers that have huge volumes of water and very strong currents.

(2) Landed property –

Ans: (d) Property used only as an agricultural farm.

(3) Whispering wind –

Ans: (b) Wind that blows with a hissing sound.

(4) Dancing flames –

Ans: (c) Flames that are made unstable by the blast of air.

(C) Ask and answer the following questions in pairs.

(a) What does Meherjan use to make fire for cooking her meals?

Ans: Meherjan uses fallen leaves and strew to make fire for cooking.

(b) What property did Meherjan lose due to river erosion?

Ans: Due to river erosion, Meherjan lost all her family members, property and her shelter.

(c) What do you know about Meherjan’s family?

Ans: It’s very tragic. She has a family now. She lives alone. Once she had a happy family-her husband and off springs. But all have died of diseases caused from hunger and proverty.

(d) In which season is river erosion most likely to occur?

Ans: River erosion occurs most likely in the monsoon.

(e) Why is the phrase ‘greedy’ Jamuna used to describe the river? What greed do you notice in the description?

Ans: The phrase ‘greedy Jamuna is used here very significantly.

The river Jamuna is termed here as greedy because it grabbed almost everything from people like Meherjan. In the description, Jamuna’s greed for houses trees vegetable, garden, bamboo bush etc is noticed.

(D) Complete the summary of Meherjan’s life with words/phrases from the box.

Meherjan is a typical (1) homeless woman who lives in a slum. She lost her shelter and properties (2) due to the erosion of the river Jamuna. She also lost her family. Her husband had died of diseases caused by proverty and (3) shortage of food now, she is only a (4) slam dweller like Meherjan there are many people who have become the (5) Victims of river erosion. River erosion is still posing (6) Threats to the lives and properties of thousands of people. People living (7) close to the rivers are the most likely victims of river erosion. Each year about (8) one Lakh people become homeless due to river erosion in Bangladesh Meherjan life is just one (9) example of how climate change (10) affects the lives of thousands of people.

Lesson 2 Enviromental Pollution

(C) From your reading of the above text complete each blank space in the table with no more than two words and/or number.

Pollution Causes Suggestions
Air pollution * Toxic smokes from industrial plants

* vehicles which are old and poorly serviced

* Smoke from the brick fields

* Don’t drive motor. Cars which are older than 20 years.

* Use car lubricants of good the emission levels minimum.

* Use CNG or LP gas as car fuels

Soil pollution * Industrial wastes not disposed

* Use of polythene shopping bags

* use of agricultural pesticides and fertilizers

* Use compost for agricultural purpose recycling paper, plastics and other materials.

* Plant more trees to help prevent loss of fertility in the top soil

Lesson 3 Man and Climate

(B) Read the statements below and say if they are True/False. If false, give the correct information.

(1) Fossil fuels are burned at an alarming rate due to industrialization.

Ans: True.

(2) Coal is the only fuel use for generating energy.

Ans: False – besides coal, petroleum and natural gas are used for generating energy.

(3) At present, nearly 85 million barrels of crude oil are used weekly.

Ans: False – at present, nearly 85 million barrels of crude oil are used daily.

(4) Deforestation is caused by nature.

Ans: False – Deforestation is caused by human being.

(5) Forests help consume carbon dioxide gases from the air.

Ans: True.

(c) Match the meanings in column B and the words/phrases in column A

(A) (B)
(1) Sun’s radiation (a) Energy that is transmitted from the sun in the form of rays or waves or particles.
(2) Fossil fuels (d) Non… renewable sources of energy that come from the remains of plants and animals.
(3) Combustion of coals (g) Burning of coal usually in industrial plants.
(4) Crude oil (f) A naturally occurring that can be refined to produce useable products such as diesel gasoline, heating oil, jet fuel, kerosene etc.
(5) Raw materials (c) A basic material or substance used in the production or manufacturing of goals.
(6) Deforestation (e) Intentional destructions or removal of trees and other vegetations for agricultural, commercial, housing or firewood use.
(7) Photosynthesis (b) The process used by plants to connect light energy. Captured from the sun to chemical energy.

 Lesson 5 A friend of the Earth

(c) Now ask and answer these questions in pairs.

(1) How can you cut down your shopping list?

Ans: I can easily cut down our shopping list if develop the habit or culture of reuse.

(2) What can you do to reuse things?

Ans: To reuse any kind of things, we often have to wash, clean or repair these.

(3) What kind of household goods, clothes and toys can be donated?

Ans: We can reuse things like household goods, clothes, toys etc for ourselves or we can donate. Some used things to the poor.

(4) How can you sell your used items?

Ans: I may also sell some of my used items trough personal adds in a local newspaper.

(5) How recycling may help save our environment?

Ans: If we recycling any kind of things there will be less trash in a resource recovery ‘facility. So that’s why we should say recycling may save our environment.

(D) Complete the blank spaces in the table below.

  What is it Examples
Reduce To create less wastes, so that there are fewer items that must be recycled or thrown away Using a towel for drying hair instead of using an electric hair dryer.
Reuse To buy things that can be used again and again or to find out another way of repairing them Using your own ceramic cup at your school or club means there are no plastic cups to throw away. You can wash it and reuse it every day.
Recycle Instead of throwing an item in the garbage, to give it to person or company who will reuse it, or make something else with it Giving/selling used plastic bottles to someone to make. Something else from them.

 

Here is your solution of NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 5 Nature & Enviroment All Lessons – Lesson 1 The Greed of the Mighty Rivers, Lesson 2 Enviromental Pollution, Lesson 3 Man and Climate, Lesson 4 The Putting our fish in Hot Water, Lesson 5 A friend of the Earth

I hope it will help you to solve your problems & I really appreciate you for being concerned with us.

Updated: May 13, 2021 — 7:42 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + twelve =