NCTB Class 9 – 10 English Chapter 7 People Who Stand Out Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 7 People Who Stand Out Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 7 People Who Stand Out All Lessons – Lesson 1: Zainul Abedin, The great Artist, Lesson 2: The art silence, Lesson 4: The beginning, Lesson 6: Love for humanity, Lesson 7: The Wizard of Apple, Lesson 8: Job’s Childhood,

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 7 People who stand out

Board

NCTB Bangladesh Board

Class

9 – 10
Subject

English

Chapter

7

Chapter Name

People Who Stand Out

Unit – 7

People who stand out

Lesson 1: Zainul Abedin, The great Artist

(c) (1) how did Zainul Abedin become famous?

Ans: through famine sketches, Zainul Abedin drew the helplessness and deprivation of the poor people who were dying by the roadside. These sketches are his most remarkable works. By this work Zainul Abedin became famous in the world.

(2) What were the themes of his famous sketches ?

Ans: The themes of his famous sketches were ‘Bengali’ style’ ‘famine sketches’ ‘monpura’.

(3) Give information regarding his education.

Ans: Zainul Abedin got admitted to the government school of art in Calcutta. Here he learned European academic style for five years. He got ‘first class’ with distinction from the school. In 1951 Zainul went to London to study at Slade School of art for two years.

(4) How did river Brahmaputra influence his sketches?

Ans: Zainul spent most of his childhood near the scenic banks of the Brahmaputra River. The river and the open nature inspired him from his early life. The Brahmaputra later appeared in many of his paintings. In this way river Brahmaputra influence his sketches.

(5) After the failure of ‘Bengali style’ which style did he adapt for his sketches? Why?

Ans: After the failure of Bengali style he adopted famine sketches style.

He realized the limitation of ‘Bengali style’, so he went back to nature, rural life and the daily struggles of men to make art the would be realistic but modern in appearance.

(6) Why is he called humanitarian artist?

Ans: In 1943 he painted a series of sketches on the manmade famine, which had spread throughout Bengal. The famine killed thousands of people. The devastation famine touched his heart. The serious of those sketches are known as ‘famine sketches’. Through those sketches, he drew the helplessness and deprivation of the poor people, their miseries and death without having food. He painted those starving people who were dying by roadside. These sketches are his most remarkable works. So he is called humanitarian artist.

Lesson 2: The art silence

(c) Questions: choose the best answer

(1) Miming is a –

Ans: (b) Drama without sound.

(2) What is not synonym for the word mesmerize mean?

Ans: (d) Shock.

(3) Who was not Partha Pratima’s trainer?

Ans: (c) Loic Moreau.

(4) Which year did Partha Pratim Majumder receive ‘Ekushey Padak”?

Ans: (a) In 2010.

(D) Read the text B again. See if the following statements are True or False. If false give the correct information.

(a) Partha Pratim belonged to a culturally enlightened family.

Ans: True.

(b) Kalachandpara was 30 kilometres away from Kolkata.

Ans: True.

(c) Ecole international de Mimodrame de Paris Macel Marceau is an international award.

Ans: False – Ecole international de Mimoddrame de Paris Marcel is a Mime school.

(d) Partha Pratim took his topics from very trivial issues of everyday life.

Ans: False – Partha Pratim made people reveal meanings for all trival things of life which they usually would overlook.

(e) Performance at Shilpakala Academy created the major opportunity for him.

Ans: True.

(E) Read the statements below and form appropriate questions for each of them.

(a) The Birthplace of Partha Pratim Majumder is in Pabna.

Ans: Where is the birthplace of Partha Pratim Majumder?

(b) Partha Pratim developed a passion for art from his childhood.

Ans: What did Partha Pratim develop from his childhood?

(c) Jogesh Dutta was a renowned mime artist in Kolkata.

Ans: Who was a renowned mime artist in Kolkata?

(d) Partha Pratim performed in Europe and America.

Ans: Where did Partha Pratim perform?

(e) Partha Pratim’s Dream is now to open an international miming school in Bangladesh.

Ans: Whas is Partha Pratims dream?

Lesson 4: The beginning

(1) What does ‘mother of humanity’ mean in the text?

Ans: (d) A mother figure who serves the poor like her own children.

(2) Why did mother Teresa want to be a missionary?

Because she heard – 

Ans: (c) A voice within herself.

(3) Mother Teresa set out to join the missionary of the sisters of Loreto in the year.

Ans: (b) 1928.

(4) Mother Teresa took her first vows as num at the age of –

Ans: (d) 21.

(B) Read the text in A again and answer the questions.

(1) Where did mother Teresa’s ancestors come from?

Ans: Mother Teresa’s ancestors come from Albanian community.

(2) Where was her father’s home?

Ans: Her father’s home was in a small town called Skopje Macedonia.

(3) Why did she want to become a missionary?

Ans: She heard a voice from within that urged her to spread the love of Christ at the age of 12, that’s why she wanted to became a missionary.

(4) What made het different from the other girls at such an early age? What words and expressions are used in the text to describe his difference ?

Ans: At the age of only 12, that very little, when she decided that she would be missionary, and left her parents home at the age 18, made her different from other girls.

Heard a voice from within that urged her to spread the love of Christ.

The widespread poverty in Kolkata had a deep impact on mother Teresa.

Caring the poorest people in the slum of Kolkata.

Lesson 6: Love for humanity

(c) Now say whether the following statements or false. If false give the correct information.

(1) Mother Teresa was moved to see the diseases that spread in the streets of Kolkata.

Ans: False – Mother Teresa was moved to see the sick and dying people in the streets of Kolkata.

(2) She opened a home for the orphans.

Ans: False – She opened a home for the sick and dying destitute.

(3) She and her group brought in the dying people from the streets of Kolkata.

Ans: True.

(4) ‘Nirmal Hriday’ was founded so that the poor people who are dying can get love and care before death.

Ans: True.

(5) Mother Teresa said that humanity passes through charitable organizations.

Ans: False – Mother Teresa said that humanity passes through family.

(6) We have learnt from mother Teresa how to come forward to help only those who belong to a special caste.

Ans: False – We have learnt how to come forward to help people irrespective of creed, caste and religion.

(D) Read the text in B again and write the answer to the following questions in your exercise book.

(1) Why do you think Mother Teresa won so many awards?

Ans: I think that Mother Teresa won so many awards because of her love for humanity.

(2) What does ‘Nirmal Hridoy’ stand for?

Ans: ‘Nirmal Hridoy’ stands for pure heart.

(3) Why do you think the home is named ‘Nirmal Hridoy’?

Ans: I think the home is named ‘Nirmal Hridoy’ because those who serve there are of pure heart with Pune ambition to serve the humanity.

(4) Why did mother Teresa want the dying people to feel they too deserve care and love?

Ans: Mother Teresa wanted the dying people to feel they deserve care and love to because. She believed that they were also the children of god. -**

(5) What are the things that we have learnt from Mother Teresa?

Ans: The things that we have learnt from Mother Teresa are love for humanity, how to serve the destitute, tendency to work without any interest etc.

Lesson 7: The Wizard of Apple

(c) True or False? If false, give the correct information.

(1) Jobs spent his entire career working for Apple.

Ans: False – Jobs spent most of his entire career working for apple.

(2) He became famous because he knew how to market computers and keep the buyers happy.

Ans: True.

(3) He became the chairman of the Walt Disney Company.

Ans: False – He became a member of the board of directors the Walt Disney Company.

(4) Jobs left apple in 2001.

Ans: False- Jobs left apple in 1988.

(5) Jobs was a visionary.

Ans: True.

(D) Read the text in B again and answer the following questions.

(1) Write about Job’s successful career.

Ans: Jobs was a cofounder chairman and chief executive officers of apple. He was the pioneer of the personal computer revolution. He was the founder of next. He surprised the development of iMake, iTunes, iPot, and iPads. Jobs also co-founded and served as chief executive of Pixar animation studios. He became a member of the board of directors of the Walt Disney Company in 2006, when Disney acquired Pixar.

(2) What does ‘power battle’ mean?

Ans: Power battle means strife for the more authority or something.

(3) How did jobs mange to bring apple back to Profitalriity?

Ans: Jobs managed to bring back apple by taking control of the Company an interim CEO.

(4) Why was he called a visionary?

Ans: He was called a visionary because he change people’s perspective towards computer and how they use it, consume personal media and how they communicate with each other.

(5) Why did jobs feel that Wi-Fi connection was needed in laptops?

Ans: Jobs felt that Wi-Fi connection was needed in laptops because he dreamt to be anywhere anytime became a reality.

Lesson 8: Job’s Childhood

(1) What do the words ‘chosen and special mean in the text explain.

Ans: The words ‘chosen mean in the text is adopted.

And special mean loved once so much.

(2) Why didn’t jobs enjoy school?

Ans: Jobs mother taught him about read and write before went to school. So when he went to school, he found that he knew everything that the teachers were teaching so jobs didn’t enjoyed school.

(3) What did he do to himself entertained?

Ans: He played pranks to kept himself entertained and this continued for the first few years.

(4) Why couldn’t Jobs accept other people’s authority at school? Why hadn’t he come across other people’s authority before?

Ans: Jobs couldn’t encountered authority of a different kind of peoples authority, so he couldn’t accept other peoples authority at school.

He was abandoned at birth, so Job’s mother taught him about read and write before he went to the elementary school. That’s why he hadn’t came across other people’s authority before.

(6) How did Job’s teacher Imogene Hill keep him busy?

Ans: Job’s teacher Imogene hill kept him busy to gave him money and food. She gave jobs a workbook with math problems in it and she said him to solved all match problems. And after done all these she gave him five dollars.

(B) Match the words with their meanings as used in the context.

Words Meanings
Adopted Legaly took and raised another’s child
Abandoned Deserted/left alone
Encounter Face
Authority Power
Pranks Mischief’s
Motivate Encourage

 

Here is your solution of NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 7 People who stand out All Lessons – Lesson 1: Zainul Abedin, The great Artist Lesson 2: The art silence Lesson 4: The beginning Lesson 6: Love for humanity Lesson 7: The Wizard of Apple Lesson 8: Job’s Childhood

I hope it will help you to solve your problems & I really appreciate you for being concerned with us.

Updated: May 14, 2021 — 9:06 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *