NCTB Class 9 – 10 English Chapter 6 Our Neighbours Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 6 Our Neighbours Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 6 Our Neighbours All Lessons – Lesson 1: Nepal, The Land of Everest, Lesson 2: Sri Lanka: The pearl of the Indian Ocean, Lesson 3: The Maldives, Lesson 4: India: Unity in Diversity, Lesson 5: Bhutan: The Land of Happiness

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 6 Our Neighbours

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

6

Chapter Name

Our Neighbours

Lesson 1: Nepal, The Land of Everest

(C) For each phrase below choose the meaning that is closet to the meaning used in the passage.

(1) Tropical lowland –

Ans: (a) an area of land having humid climate.

(2) Temperate climate –

Ans: (a) A moderate climate.

(3) Ethnic groups –

Ans: (c) Groups having distinct racial and cultural features.

(4) Pilgrimage destination –

Ans: (a) A sacred place where people travel to perform religious acts.

(5) Elegant architecture –

Ans: (c) Buildings of historical importance.

(I) answer the following questions:

(1) How many ethnic groups are there in Nepal?

Ans: In Nepal there are 103 ethnic groups.

(2) What do you know about the weather of Nepal?

Ans: The weather of Nepal different place to place. It has hot summer and warm winters and monsoon rains drench from June to September. In Nepal the temperatures reach up to 400c in April and May.

(3) “May Nepalese combine Hindu and Buddhist practices” – explain this statement with examples from the passage.

Ans: In this statement many Nepalese eighter Hindu or Buddhist perform the religious activities of the two religions at the same time for example many temples and shrines are shared between the two faits, and some deities are worshipped by both Hindus and Buddhists.

(4) Which three cities of Nepal will you visit in order to see the rich samples of Nepal’s cultural heritage sites of Nepal?

Ans: To see the rich samples of Nepali cultural heritage sites I will visit Kathmandu, Patan and Bhaktapur.

(5) Make a list of the festivals that are celebrated in Nepal.

Ans: Dasain or dusherra is celebrated national wide in October. Other festivals are Tihar, Holi and Chaitra Daisan, Haribodhini Ekadashi, Maha Sivaratri and Krishna Jayanti, Mani Rimd, Buddha Jayanti and Losar.

(6) Give at least three reasons why you might be interested to visit Nepal. Also make a list of the places you would love to visit in Nepal.

Ans: I might be interested to visit Nepal because I would be unable to see the scenic beauty and Himalayas and could see the temples and come to know about the cultural heritage of Nepal.

The three ancient cities are the Pokhra valley, the seven mountains Zone etc .

(E) Now discuss if the following statement are true/false. Give the correct information if a statement is false.

(a) The package includes the cost of travelling from Kathmandu airport to the hotel in Kathmandu.

Ans: True.

(b) The tourist will be provided with breakfast, to lunch and dinner.

Ans: False – The tourists will be provided with breakfast and lunch.

(c) The tourists do not have to pay extra for a half-day sightseeing in Pokhra.

Ans: True.

(d) The tour operators will bear all visa related costs.

Ans: False.

The tour operators will bear return air ticket with Bangladesh airport, taxes and Kathmandu departure taxes.

(e) The tour will go to Pokhra from Kathmandu departure flights.

Ans: False . The tourist will go to Pokhra from Kathmandu by AC bus.

Lesson 2: Sri Lanka: The pearl of the Indian Ocean

Sri – Lanka: facts
People Economy Natural beauty
There are in Sri Lanka four main ethnic groups. They are Sinhalese, Sri Lankan. Tamils, Indian Tamils and Sri Lankan moors who are also known as Muslims earliest resident of Sri Lankan are known as the veddhas Agriculture is a traditional form of economic activity in Sri Lankan. The country exports many crops and spices Sri Lanka tops the world in the export the spice cinnamon was found that first in Sri Lanka Sri Lanka is blessed with awesome natural beauty. There are blue seas, sandy beaches, green hills, and flowing

Waterfalls. The country has a very rich wild life. A wide variety of fruits and flowers are also available there. Traveler can enjoy the ocean view sitting by the palm shaded lagoons.

 (D) The passage in B has six paragraphs (a-f), choose the most suitable heading for paragraphs (a-f) from the list of heading below.

List of headings

Paragraphs (a) A beautiful island with natural richness.

(b) – Geographical features

(c) – A rich multicultural setting

(d) A traditional economy

(e) A melting pot of the past civilizations

(f) Tourist attractions and leisure activities.

Lesson 3: The Maldives

(c) Ask and answer the questions

(1) What is an atoll?

Ans: An atoll is a ring shaped coral or a string of closely spaced coral islands.

(2) How many countries in the world are smaller than the Maldives in size?

Ans: There are seven countries in the world which are smaller than the Maldives in size.

(3) When was Islam introduced in the Maldives?

Ans: Islam was introduced in the Maldives in the mid 12th country AD.

(4) What makes the Maldives an ideal place for the tourist ?

Ans: The enjoyable weather, heavenly beaches and lagoons, luxurious etc have made the Maldives an ideal place for the tourists.

(5) What dangers of climate change might affect the Maldives?

Ans: The dangers of climate change might affect the Maldives in various ways, like rising the water level in the Indian Ocean. Which might be swapt away this country many of the island’s dry parts were flooded by waster during the Tsunami of 2004 which might shrink the island.

(6) Do you support the idea of having a. Cabinet meeting underwater? What could be the reason for holding such a strange meeting.

Ans: Yes, I support the idea of having a cabinet meeting underwater.

The reason that could be for holding such a strange meeting is to make concern people of the world about the dangers that may affect the Maldives.

(D) Complete the table with no more than two words and or numbers.

Time Facts
4th and 5th centuries BC The early inhabitants of the Maldives arrived and settled from southern India and Sri-Lanka
12th century The sailors from African and Arab countries started to settle in the islands Buddhism was replaced by Islam.
1344 A famous scholar and historian named IBN Batuta visited the islands of the Maldives
16th century The Portuguese occupied the Maldives and became the ruler of the country for 15 years.

 

1887 Beginning of the British colonial era.
1965 Maldives became independent from the British rule
1968 End of Islamic sultanate and the birth of the republic of Maldives

 (E) Say if the statements are true or false. Give the correct information in case of a false statement.

(1) Only seven countries in the world are smaller in size than the Maldives.

Ans: True.

(2) No other south Asian century has a population smaller than the Maldives.

Ans: True.

(3) The islands of the Maldives were inhabited in the 12th century.

Ans: False – People began to be here from the 4th and 5th centuries BC.

(4) The Maldives was an independent Islamic sultanate from 1153 to 1968.

Ans: False – From 1887 to 1965, it was British colony.

(5) The Maldives was ranked as the second best country for natural beauty in 2008.

Ans: False – The Maldives was ranked as the best country for beautiful teaches and facilities for recreation in 2008.

Lesson 4: India: Unity in Diversity

(B) Discuss the following questions in pairs:

(1) What do you know about the population and geographical area of India?

Ans: The population of India is 1.5 billion. It is the seventh largest country in the world with an area of 3, 287,590

Square kilo meters.

(2) When did Buddhism spread in India?

Ans: Buddhism spread in India in the fifth century during the time of Ashoka.

(3) What happened to India during the Mughal Empire?

Ans: India achieved a large measure of political unity during the Mughal Empire.

(4) What are some of the tourist attractions in India?

Ans: India is a tourist’s delight. The Taj Mahal, Fatehpur Sikri, the Qutb Minar and the red fort are some of the tourist attractions in India. Here are many others also like Kashmir as a paradise on earth, The Nilgiri mountains, hill stations like Doty and Darjeeling and the temples of South India, Ajanta and Ellora caves etc.

(c) Complete the flow chart below to show the history of India. Use word to fill in each gap.

Indus Valley civilization and the coming of the Aryans

 

8th century Islam came to India for the first time.

 

1206: Establishment of the Delhi sultanate by Qutbuddin Ay beck

 

15th century: the unification of India under Ashoka and spread of Buddhism.

 

1526: Beginning of the Mughal dynasty

 

1774: warren Hastings was appointed the first governor general of India by the East India Company.

 

In 1876 queen Victoria was given the title ‘empress of India’, by the British parliament

 

1947: India achieved its independence

Lesson 5: Bhutan: The Land of Happiness

(B) Choose the most suitable answer for each of the questions below:

(1) A unique culture and tradition has evolved in Bhutan because –

Ans: (b) It is cut off from the other parts of the world.

(2) Bhutanese, houses are built from –

Ans: (c) Mud and stone with wooden roof.

(3) Which of the following activities in mentioned as a way of celebrating Losar.

Ans: (a) Cooking special dishes and wearing new clothes.

(4) According to Bhutan’s constitutional obligations

Ans: (a) 60% of the country must remain under forest cover.

(5) The progress of Bhutan as a nation is measured by –

Ans: (b) Gross national happiness.

 

Here is your solution of NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 6 Our Neighbours All Lessons – Lesson 1: Nepal, The Land of Everest, Lesson 2: Sri Lanka: The pearl of the Indian Ocean, Lesson 3: The Maldives, Lesson 4: India: Unity in Diversity, Lesson 5: Bhutan: The Land of Happiness

I hope it will help you to solve your problems & I really appreciate you for being concerned with us.

Updated: May 13, 2021 — 7:58 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *