NCTB Class 8 English Chapter 5 Bangabandhu and Bangladesh Solution

Bangladesh Board Class 8 English Solution Chapter 5 Bangabandhu and Bangladesh Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 8 English Solution Unit 5 Bangabandhu and Bangladesh All Lessons – Lesson 1 Bangabandhu and the Language Movement Lesson 2 The Historic 7 March Speech Lesson 3 Declaration of Independence Lesson 4 The Unfinished Memoirs

NCTB Solution Class 8 Chapter 5 Bangabandhu and Bangladesh

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

8

Subject

English
Chapter

Five

Chapter Name

Bangabandhu and Bangladesh

Lesson 1

(C) Here are some multiple choice questions with one correct answer and three incorrect answers for each of the items. Choose the correct answer and put a tick mark (Right) beside it.

(1) Sheikh Mujibur Rahman played a significant role in our language movement. What does the underlined word mean here?

Ans: Important.

(2) The protesting students tired to defy section 144 imposed by the government. What does the underlined words man in this sentences.

Ans: To refuse.

(3) What’s the meaning of the word ‘auto biography’ in the passage?

Ans: The story of a person’s life written by that person himself.

(4) Which of the following words is the meaning of ‘central’ in the passage?

Ans: Most important.

(5) We decided in meeting in my room to observe 21 February as state language day. What does the underlined word mean?

Ans: To celebrate.

(D) Read the text again to answer the following questions:

(1) Where was Sheikh Mujibur Rahman during the language movement in 1952?

Ans: Sheikh Mujibur Rahman was in prison during the language movement in 1952 due to his political activism and was admitted to Dhaka medical collage under police custody.

(2) Why do you think Mujib struggled for establishing Bengali as he state language?

Ans: I think Mujib struggled to establish Bengali as the state language because he was the central figure and very active to initiate strikes and protests. He formed the student front and stayed in constant touch with other leaders directly engaged in the movement. Also his directions from prison led the movement to a success.

(3) What happened on 21 February in 1952?

Ans: On 21 February, 1952, protesting students tired to defy section 144 imposed by the government. Police opened fire and killed several students including Abdus Salam, Rafiq Uddim Ahmed, Abul Barkat, Abdul Jabbar and others.

(E) The grid below has two columns. Column A has some words/phrases taken from the text in section B. Column B has their meanings. Match the phrases with their contextual meanings.

A B
Discriminatory Unfair
Vehemently Strongly
Open fire Begin to shoot
Stay in touch Involved
Engaged in Involved in
Raise answers Communication

 (F) Identify the main points in the text in section B and rewrite the text in 100 words.

Ans: When the governor general of Pakistan, Muhammad Ali Jinnah, declared ‘Urdu and only Urdu shall be the state language of Pakistan’ on 19 March 1948 at the Pace course Maidan. A number of students including Bangabandhu raised their voice of protest against this declaration. Sheikh Mujibur Rahman was thrown into jail again and again by the government. However he stayed in constant touch with other leaders directly engaged in the movement. During a general strike on 21 February, 1952 the protesting students, police opened fire and killed a number of students. Finally his directions from prison led the movement to a success.

Lesson – 2

(C) Answer the following questions based on your reading of the text above.

(1) What type of speech did Bangabandhu deliver on 7 March, 1971?

Ans: On 7 March, 1971, Bangabandhu delivered an inspirational speech urging the freedom seeking Bengalese to be ready for the independence of Bangladesh.

(2) Why do you think speech in significant in the history of Bangladesh?

Ans: I think it because it encouraged all the freedom seeking people of Bangladesh to prepare to take part in the liberation war.

(3) What is the meaning of the word ‘iconic’ in the passage?

Ans: The word famous or popular, especially being considered to represent particular opinions or a particular time.

(4) In which category did UNESCO recognize Bangabandhu’s 7 March speech?

Ans: UNESCO recognized Bangabandhu’s 7 March Speech in the documentary heritage category.

(5) What is special in this speech?

Ans: The declaration of independence in this speech is special.

(D) Sacrifice/fee/fortress/independence/freedom.

“Turn every house into a fortress, resist the enemy with everything you have….. Since we have learned to sacrifice our lives, we shall give more blood. We shall free the people of this land. The struggle this time is for freedom, the struggle this time is for independence. Joy Bangla” – Sheikh Mujibur Rahman, March 7 1971.

Updated: June 14, 2021 — 5:10 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × four =