NCTB Class 8 English Chapter 4 Check your reference Solution

Bangladesh Board Class 8 English Solution Chapter 4 Check your reference Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 8 English Solution Unit 4 Check your reference All Lessons – Lesson 1 Introducing a table of contents, Lesson 2 Using a dictionary, Lesson 3 Looking up words in a dictionary, Lesson 4 Meanings of words, Lesson 5 Synonyms and antonyms.

NCTB Solution Class 8 Chapter 4 Check your reference

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

8

Subject

English
Chapter

Four

Chapter Name

Check your reference

Lesson – 1

(3) Now, answer the questions below.

(1) Is the table familiar to you?

Ans: Yes, the table is familiar to me.

(2) Where do you find it?

Ans: I find it at beginning of a book.

(3) What is the table about?

Ans: The table is about what topics there are in the book.

(4) What is this table called?

Ans: This table is called a ‘table of contents.

(C) (1) How do you know which page to look for it? What do you do?

Ans: I know the topics are mentioned in the table of contents page. To read a certain part, first I read this page.

(2) Do you think the table in A can help you? How?

Ans: Yes, it has titles and page numbers that we can use to easily search for a specific topic.

(D) Look at the table of contents in section A. Then ask and answer questions below.

(1) What are the topics at page numbers (vii), (xiii), (xv)?

Ans: The topics at page numbers (vii), (xiii) and xv are ‘to the instructor’, ‘to the students and ‘Acknowledgment.’

(2) If you want to read about the Hippopotamus, what unit and page numbers should you go to?

Ans: To read about the Hippopotamus, I have to go unit 1, page number 16.

(3) What is the content at page number 65?

Ans: The content at page number 65 is ‘Extension activities?

(4) What page does the unit 2 start at and where does it end?

Ans: The unit 2 start page 34 and end at page 68.

(5) Which topics appear between pages 26 – 28?

Ans: ‘Word study’ topic appear between pages 26 – 28.

Lesson – 2

(C) Again read the text above. Then ask and answer the following questions.

(1) What information does a dictionary gives about a verb word?

Ans: A dictionary always, gives us a verb word in simple present form and also shows past and past participle forms.

(2) Why are the example sentences given?

Ans: The example sentences are given to make the meaning of the word clear.

(3) How are new words formed?

Ans: New words are formed by adding.

(4) Why are the synonyms and the antonyms given?

Ans: The synonyms and the antonyms are given to make the meaning clear and to give example.

(5) What do we need a dictionary for?

Ans: We need a dictionary it gives the spelling, pronunciation, meaning, parts of speech and example sentence of words.

(C) Match the sentence parts in A with these in B.

A B
(1) A dictionary shows How to pronounce a word
(2) Prefixes and suffix Help to make new words
(3) A verb word is always given In its simple present tense
(4) Meanings of word are given In a dictionary
(5) A dictionary gives information About the words of a language

 Lesson – 3

(B) Arrange the following words in alphabetical order.

Entertainment, knowledge, culture, art painting, thought, interest, heritage, yellow, furniture.

Ans: Art, culture, entertainment, furniture, heritage, interest, knowledge, painting.

(C) Arrange the following words under the letter ‘s’ in alphabetical order as they appear in the dictionary.

Single, should, system, sufficient, solar, source, street, sweet.

Ans: Should, single, solar, source, street, sufficient, sweet, system.

Lesson – 4

(B) Find at least two meanings for each of the following words from the dictionary page in lesson 3. Do the activities in pairs.

Fit, fitness, fitter, fitting, fitted

Now make your own example sentences using the two meaning of each word.

Ans: Fit – (i) The right size or shape

The jacket fits you perfectly.

(ii) To be suitable

Meat is not fit for his health.

Fitness – (i) I am trying to improve my fitness by cycling.

(ii) No one questioned her fitness for the job.

Fitter – (i) He works as a fitter at a car factory.

(ii) The fitter cut the carpet in two pieces.

Fitting – (i) We showed a fitting tribute to the martyrs.

(ii) The pipe fitting of my house is so good.

Fitted – (i) He bought a fitted shirt.

(ii) He is better fitted person for this task.

Lesson – 5

(1) What is a synonym?

Ans: A synonym is a word that means the same or almost the same as another word.

(2) What is an antonym?

Ans: An antonym is a word that means the opposite of another word.

(3) Do you know of any two words with the same or nearly the same meaning?

Ans: Yes, ‘small’ and ‘little’ have the same or almost the same meaning.

(4) What about ‘boring’ and ‘dull’?

Ans: ‘Boring’ and ‘dull’ is the synonym.

(5) Do you know a word that means just the opposite of another word?

Ans: Yes, ‘small’ is just the opposite word of ‘big’.

(6) What about ‘obey’ and ‘disobey’?

Ans: ‘Obey’ is the antonym of ‘disobey’

(C) Find the synonyms of the following word. Take help of the dictionary.

Ans: Idle – lazy, inactive

Text – written word, content

Annoyed – vexed, irritated

Result – outcome, effect

Goat – aim, dream

Trip – Journey, travel

Valuable – expensive, precious

Return – give back, come back

(D) Find the synonyms of the words in the dictionary page in lesson 3.

Ans: Fit – competent

He is competent for this job.

Fitted – attached

We have an attached wardrobe in our house

Fitting – appropriate

We show an appropriate respect to our teachers

(E) Find the antonyms of the words of the dictionary page in lesson 3.

Ans: Fit – unfit

He is unfit for this job

Fitted – separated

The drawer is separated from the table.

(F) From your dictionary find the antonyms of the following words.

Ans: Profit – loss, deficit

Complete – incomplete, unfinished

Strong – weak, feeble

Hard – soft, flexible

Different – similar, alike

Sweet – sour, bitter

Fair – unfair, dirty

Minor – major, significant

(G) Match a word in A with a synonym in B.

A B
Noise Row
Boring Dull
Handy Useful
Mend Fix
Damage Harm
Jelous Envious
Annoy Irritate
View Sight

 (H) Fill in the boxes with the synonyms of the word ‘happy’

Ans:

(I) Match a word in A with its opposite in B.

A B
High Low
Lose Gain
Refuse Accept
Temporary Permanent
Heavy Light
Add Substract
Minor Major
Indoor Outdoor

 (J) Fill in the boxes with the antonyms of the word happy;

Ans:

Updated: June 14, 2021 — 4:46 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − 1 =