# Frank Learning Maths Class 4 Solutions Chapter 10

## Frank Learning Maths Class 4 Solutions Chapter 10 The Metric System

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 4th class students for the Solutions of Frank Learning Maths Class 4 Math Book, Chapter 10, The Metric System. Here students can easily find step by step solutions of all the problems for The Metric System, Exercise 10.1, 10.2, 10.3, 10.4, 10.5, 10.6, 10.7 and 10.8 Also here our mathematics teacher’s are solved all the problems with easily understandable methods with proper guidance so that all the students can understand easily.

The Metric System Exercise 10.1 Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) Weight of a thin book Gram

(b) Medicine in a spoon L/ml

(c) Water in a water tank L/kl

(d) Length of the door metre

(e) Weight of gold ring gram

(g) Distance between two cities metre/km

Question no – (2)

Solution :

(a) 100mm < 1000cm

(b) 1000mL = 1L

(c) 1000g < 10kg

(d) 23g > 230mg

(e) 600mL < 6L

(f) 15m > 150mm

(g) 45kg = 45000g

(h) 800m > 8000cm

Question no – (3)

Solution :

(a) 55 cm + 22 cm + 10 cm = 87 cm

(b) 320 km 50 m + 410 km 10 m = 730 km 60 m

(c) 194 kg 600 g + 50 kg 320 g = 144 kg 280 g

(d) 96 m – 23 m = 73 m

(e) 520 L 110 ml – 100 L 10 ml = 420 L 100 ml

(f) 550 kg 100 g – 220 kg 50 g = 330 kg 50 g

The Metric System Exercise 10.2 Solution :

Question no – (1)

Solution :

In increasing order :

(a) Centimeter < decimeter < meter < hectometer

(b) Milliliter < deciliter < liter < kiloliter

(c) Milligram < centigram < gram < kilogram

Question no – (2)

Solution :

(a) 1 m = 1 × 100 = 100 cm

(b) 1 hm = 1/10 = 0.1 km

(c) 1 dm = 1 × 100 = 100 mm

(d) 1 km = 1 × 100 = 100 dam

(e) 1 g = 1 × 100 = 100 cg

(f) 1 dag = 1/100 = 0.01 kg

(g) 1 hg = 1 × 100000 = 100000 mg

(h) 1 quintal = 1 × 1000000 = 1000000 g

(i) 1 dL = 1 × 10 = 10 cl

(j) 1 L = 1/1000 = 0.001 kl

(k) 1L = 1 × 1000 = 1000 ml

(l) 1 dl = 1/100 = 0.01 daL

The Metric System Exercise 10.3 Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) 1000 cm + 90 m = 10 m + 9 0m = 100 m

(b) 87 dm = 87 × 10 = 870 cm

(c) 5600 ml = 5 L 600 ml

(d) 45000 ml = 45 L

(e) 7000 g = 7 kg

(f) 567 hm = 567 × 10000 = 5670000 cm

(g) 9 dal = 9 × 10 = 90 L

(h) 4998 cm + 2cm = 5000 cm = 50 m

(i) 56 g = 56 × 1000 = 56,000 mg

(j) 600000 cm = 6 km

(k) 2560 mg = 2560/10 = 256 cg

(l) 3000 cl = 3000/100 = 30 L

Question no – (2)

Solution :

(a) To meters

(i) 4000 + 800 m = 4800m

(ii) 5876/100 = 58.76 m

(iii) 3241/1000 = 3.241m

(iv) 1080/10 = 108 m

(b) To grams

(i) 34 × 1000 = 34,000g

(ii) 6700 + 50 = 6750g

(iii) 1300/1000 = 1.3g

(iv) 2509/100 = 25.09g

(c) To litres

(i) 7809/1000 = 7.809L

(ii) 130/10 = 13L

(iii) 9008/1000 = 9.008 L

(iv) 300 + 50 = 350L

(d) To centimetres

(i) 30/10 = 3cm

(ii) 8000 + 300 = 8300cm

(iii) 6 × 1000000 = 6000000cm

(iv) 32 × 100 = 3200 cm

(e) To kilograms

(i) 1200/1000 = 1.2kg

(ii) 54600/1000 = 5.46kg

(iii) 890/10 = 89kg

(iv) 50 × 100 = 5000kg

(f) To milliliters

(i) 13 × 1000 = 13000 ml

(ii) 78 × 10 = 780 ml

(iii) 80 × 100 = 8000 ml

(iv) 2000000 + 50000 = 2050000 ml

The Metric System Exercise 10.4 Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) 45 kg 456 g

+ 23 kg 608 g
————————
69kg 064g

(b) 123 km 34 m 22 cm

+ 89 km 405 m 68 cm
————————————-
212 km 439 m 90 cm

(c) 19 km 36 m 25 cm

+ 24 km 22 m 48 cm
————————————–
43 km 68 m 73 m

(d) 13km 670m

45km 908m

+ 29km 770m
————————

89 km 348m

(e) 45 kg 43 g

18 kg 390 g

+ 55 kg 900 g
————————
119kg 333g

(f) 13 kg 456 hg 13 mg

+ 34 kg 233 hg 78 mg
————————
47 kg 689 hg 91 mg

(g) 41 L 543 ml

8 l 564 ml

+ 19 L 900 ml
————————
70 L 7 ml

(h) 14 L 708 ml

+ 34 l 222 ml
————————
48 L 930 ml

(i) 3784 L 698 mL

+ 1223 L 798 ml
————————
5008L 496

(j) 272 L 500 ml

+ 725 L
————————
997L 500ml

Question no – (2)

Solution :

(a) 678 m 10 cm – 537 m 63 cm

= 140 m 24 cm

(b) 15km – 7380 m

= 15000 – 7380

= 7620 m

(c) 99 L – 47 L 788 ml

= 51 L 212 ml

(d) 42 km 900 m – 31km 706m

= 11km 194m

(e) 15km – 6km 678 m

= 8km 322 m

(f) 42L 789 ml – 13L 230 ml

= 29L 559 ml

(g) 45 kg 120 g – 23 kg 319 g

= 21 kg 801 g

(h) 76 km 104 m 66 cm – 52 km 300 m 45 cm

= 23 km 804 m 21 cm

The Metric System Exercise 10.5 Solution :

Question no – (1)

Solution :

Total length of the stick

= 85 cm + 39 cm

= 124 cm

Question no – (2)

Solution :

Total length

= 4 m 87 cm + 5 m 13 cm

= 100 cm

= 10 m

1/2 of 10m

= 5 m

5 m remained unpainted

Question no – (3)

Solution :

Total distance she need to walk –

4 km 456 m

2 km 34 m

+ 1 km 350 m
————————
7 km 840 m

Question no – (4)

Solution :

He sell in all –

46L 450ml

35L 500 ml

+ 56L 706 ml
————————
138L 656 ml

Question no – (5)

Solution :

Total weight in the train –

205kg 450g

180kg 600g

+ 325kg 5g
————————
711kg 55g

Question no – (6)

Solution :

Shampoo left in bottle

= (250 – 89) ml

= 161 ml

Question no – (7)

Solution :

Wire left for underground wiring

= (500 – 298) m

= 202 m

Question no – (8)

Solution :

Rope left –

345 m 66 cm

234 m 15 cm
————————
111 m 51 cm

Question no – (9)

Solution :

Total weight of them –

25 kg 725 g

25 kg 725 g

8 kg 360 g
————————
59 kg 810 g

Question no – (10)

Solution :

12275 ml = 12L 275 ml

water remains = 12L 275ml – 8L 35ml

= 4L 240ml

Question no – (11)

Solution :

Used oil

= (456 + 123)

= 579ml

Remained oil in the can

= (900 – 579)

= 321 ml

Question no – (12)

Solution :

Flour need to make food

12kg 350g

+ 4kg 100g
————————
16kg 450g

Flour need for making buns

20 kg – 16 kg 450 g

= 3 kg 550 g

The Metric System Exercise 10.6 Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) 325 × 3

= 75 cm

= 9 m 75 cm

(b) 104 × 5

= 520 L

(c) 2900 × 2

= 5800 g

= 5 kg 800 g

(d) 3560 × 5

= 17800 g

= 17 kg 800 g

(e) 7150 × 3

= 21450 ml

= 21 L 450 ml

(f) 4840 × 4

= 192160 ml

= 192 L 160 ml

(g) 197 × 2

= 394 mm

= 39 cm 4 mm

(h) 6250 × 7

= 43750 g

= 43 kg 750 g

(i) 13208 × 3

= 39624 m

= 39 km 624 m

The Metric System Exercise 10.7 Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) 840 ÷ 2

= 420 cm

= 4 m 20 cm

(b) 3500 ÷ 5

= 700 m

(c) 18900 ÷ 2

= 9450 m

= 9 km 450 km

(d) 2440 ÷ 2

= 1220 g

= 1 kg 220 g

(e) 1825 ÷ 5

= 365 g

(f) 1500 ÷ 3

= 500 mg

(g) 9369 ÷ 3

= 3123 ml

= 3 L 123 mL

(h) 3408 ÷ 4

= 852 L

(i) 4512 ÷ 8

= 564 mL

The Metric System Exercise 10.8 Solution :

Question no – (1)

Solution :

She used = 3 × 106 mm

= 318mm

= 31cm 8mm

Question no – (2)

Solution :

It is for a to and from trip –

438 km 500 m

+ 438 km 500 m
—————————–
877 km

Question no – (3)

Solution :

In June there are 30 days

So, he consume in the month of june

= 50 × 30 mg

= 1500 mg

= 1g 500mg

∴ He will 1g 500mg butter consume in the month of June.

Question no – (4)

Solution :

Water needed to fill 8 such glasses

= 8 × 350

= 2800ml

= 2L 800 ml

Question no – (5)

Solution :

1 year = 12 months

So, they consume in a year

= 12 × 4500g

= 54000g

= 54kg

Question no – (6)

Solution :

Milk can be packed in an hour –

= 8200/4

= 2050 ml

= 2 L 50 ml

Milk can be packed in 3 hour –

= 2050 × 3

= 6150 ml

= 6 L 150 ml

Question no – (7)

Solution :

They each cover –

= 4400/4

= 1100 m

= 1 km 100 m

Question no – (8)

Solution :

5kg = 5000g

Each family get = 5000/4

= 1250 g

= 1 kg 250 g

Question no – (9)

Solution :

5 L = 5000 ml

No. Bottles need to be filled

= 5000/250

= 20

Question no – (10)

Solution :

No. of drums will be filled

= 100/10

= 10

Question no – (11)

Solution :

8 m 64 cm = 864 cm

Length of each strip = 864/4

= 216 cm

= 2 m 16 cm

Question no – (12)

Solution :

20 kg 250 g = 26,250 g

1 week = 7 day

Flour is used in a day

= 26250/7

= 3750g

= 3kg 750g

Question no – (13)

Solution :

21 km 200 m = 21200m

He walk in a day = 21200/4

= 5300 m

= 5 km 3m

He walk in 5 day –

= 5 × 5300 m

= 26500 m

= 26 km 500 m

Next Chapter Solution :

Updated: June 13, 2023 — 5:44 am