NCTB Class 9 – 10 English Chapter 11 Renewable Energy Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 11 Renewable Energy Exercises Question and Answer by Experienced Teacher NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 11 Renewable Energy All Lessons – Lesson 1: Renewable Energy, Lesson 2: Renewable Energy sources (Part – 2)

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 11 Renewable Energy

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

11

Chapter Name

Renewable Energy

Renewable Energy

Lesson 1: Renewable Energy

(1) What is the scientist Kalam concerned about?

Ans: The scientist Kalam concerned about the mankind’s future energy crisis.

(2) Why do you think the massive burning of coal may lead to an ecological disaster?

Ans: I think the massive burning of coal may lead an ecological disaster because coal burning emits the highest amount of carbon in the atmosphere.

(3) What do you mean by the potential danger of nuclear energy?

Ans: The potential danger of nuclear energy means the dangerous situation by using nuclear energy.

(4) What according to Mr. Kalam is the solution of future energy crisis?

Ans: According to Mr. Kalam is the solution of future energy crisis that mankind can look to the massive use of solar energy in future, (because it has same advantages over other forms of renewable energies)

(5) Why does Mr. Kalam put so much importance on the issue of energy?

Ans: Mr. Kalam puts so much importance to the issue of energy because the energy sources have always been a major factor of change throughout history.

(6) Why does Mr. Kalam put much importance on solar energy?

Ans: Mr. Kalam puts much importance on solar energy because it has some advantages over other forms of renewable energies.

(c) Make sentences using the substitution table.

(1) The energy industries have been a major factor for change throughout history.

(2) The global petroleum consumption has increased to three billion barrels per ger.

(3) Major industrial economics have taken initiatives to tap alternative energy sources.

(4) Scientists have emphasized the use of renewable energy sources.

(D) Complete the following passage with words from the box. There are more words than necessary.

Suggested, Radiates, would, effective, conducted, either, energy, affected, crisis, use, were

To answer the energy crisis in the world, scientist, professor, and former Indian president Mr. APJ Abdul Kalam has suggested that solar energy can be hamessed by establishing space stations in outer space in order to tap solar power round the clock.

Mr. Kalam said that the sun radiates about 10 trillion times energy which humans. Consume across the world today. If we were able to extract even a small portion of his energy from the sun, it would be sufficient to secure the energy demands of our future.

Pointing out that space based solar power plants do not get affected by weather, the scientist said that it would thus be far more effective in efficiency and power generation than the surface based systems.

Professor Kalam suggested that the energy should be transmitted from space back to earth either through microwave or any other technology like laser. Careful research of the impact and safety concerns would have to be conducted in this regard.

(G) True or False? If false, write the correct answer.

(1) Alternative power supply system is a completely new system in our country.

Ans: False – Alternative power supply is a new system in our country.

(2) A renewable energy source can be a substitute for convertional electricity.

Ans: True.

(3) Solar power units of Mr. Kalam are for commercial use only.

Ans: False – Solar power units of Mr. Islam are for domestic use only.

Lesson 2: Renewable Energy sources (Part – 2)

(1) What do you mean by renewable energy sources?

Ans: Renewable energy sources are the energy sources which are constantly and naturally replenished and never run out.

Examples – Wind and solar energy

(2) What are the problems with non-renewable energy sources?

Ans: The problems with non-renewable energy sources. Are – (i) they are finite energy sources and the world eventually will run out of them.

(ii) Fossil fuels have direct polluting impacts on earth’s environment causing global warming.

(iii) They will become too expensive in the coming decades and too damaging for the environment.

(3) What are the major differences between renewable and non-renewable energy sources?

Ans: The major differences between renewable and non-renewable energy sources are

(i) Renewable energy sources are infinite. They will never run out.

(ii) Non renewable energy sources are finite. They will run out. They are costly.

 

Here is your solution of NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 11 Renewable Energy All Lessons – Lesson 1: Renewable Energy, Lesson 2: Renewable Energy sources (Part – 2)

I hope it will help you to solve your problems & I really appreciate you for being concerned with us. 

Updated: May 15, 2021 — 7:53 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =