NCTB Class 9 – 10 English Chapter 1 Father of the Nation Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 1 Father of the Nation Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 1 Father of the Nation All Lessons – Lesson 1 Bangabandhu’s Family in 1971, The Tale of Homecoming, Lesson 3 Bangabandhu at the UN, Lesson 4 Bangabandhu’s Relationship with other Countries.

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 1 Father of the Nation

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

One

Chapter Name

Father of the Nation

Lesson 1 Bangabandhu’s Family in 1971

(B) List the five ways how the Pakistan army tortured Bangabandhu’s family.

Answer: Pakistani army surrounded Bangabandhu’s home and started firing at random.

Secondly, Pakistani army arrested Bangabandhu, Father of the Nation. After that Pakistani army made Bangabandhu’s family homeless. The family moved one place to another for safer place.

Fourthly, Pakistani army set fire to Bangabandhu’s Tungipara home in front of his parents.

Lastly, Begum Mujib was not allowed by the Pakistani rulers to be with her daughter Sheikh Hasina, when she was admitted to hospital.

(c) Divide into pairs and tell the sufferings of Bangabandhu’s family during liberation war in your own words (Do not look at book)

Answer: The Pakistani army surrounded Bangabandhu’s home and started firing randomly. Pakistani army arrested Bangabandhu’s family homeless. The family moved one place to another for safer place. Pakistani army set fire to Bangabandhu’s Tungipara home in front of his parents. Begum Mujib was not allowed by the Pakistani rules to be with her daughter Sheikh Hasima, when she was admitted to hospital.

(D) Answer the following questions.

 (2) Where did Bangabandhu send the girls on that night?

Answer: Bangabandhu decided to send the girls of the family to a safer place for the night and he gave their responsibility to his son in law Mr. Wazed Miah. The girls send to a house at road no. 15, Dhanmondi.

(3) How would the family communicate with people or freedom fighters while they were under house arrest?

Answer: The family would communicate with people or freedom fighters by throwing pieces of waste written on them while they were under house arrest.

(4) How did the Pakistan army scare Sheikh Jamal? How did Sheikh Jamal manage to flee from captivity?

Answer: Pakistani army scared Sheikh Jamal that they would hang him upside down. He finding an opportunity, fled from the hospital and joined the freedom fighters.

(5) How do you explain Bangabandhu’s family’s contribution to liberation war?

Answer: Bangabandhu’s family’s contribute a lot to liberation war. The family communicated by throwing pieces of waste paper with important information written on them. Sheikh Jamal and Sheikh Kamal joined the liberation war as a freedom fighter.

(E) Discuss if the sentences are True/False. Give correct information if a statement is false.

(1) Begum Mujib went to a safer place at Dhanmandi at the night on 25 March, 1971.

Answer: False.

(2) Bangabandhu has declared the independence of Bangladesh before he was arrested by Pakistan army.

Answer: True.

(3) Nobody stood beside the family of Bangabandhu during liberation war.

Answer: False.

(4) Bangabandhu’s parents became very sick soon after the Pakistan army had set fire to their home at Tungipara.

Answer: True.

(5) After liberation war was over, Sheikh Kamal and Sheikh Jamal both returned home on the same day.

Answer: False.

After liberation war over, Sheikh Jamal return home in the afternoon while Sheikh Kamal return home on the next day.

Lesson 2: The Tale of Homecoming

(F) Match the word’s/phrases in column with the means in column B. One is done for you. After matching, make sentences using them relating to your life.

Column A Column B
(1) On the way = On the way to my school I meet my classmate Rahim. In course of journey
(2) Stop over

After walking for half an hour, I have to stop over.

Rest for sometime
(3) Mesmerized

She has mesmerized by me

Hypnotized
(4) Wholeheartedly

We welcomed him wholeheartedly

From the heart.
(5) Tar mark

The plane landed on its tar mark

Area from which planes take off at an airport.
(6) Horde of newsman

= After the accident horde of newsman come to see and report

A group of journalists or newspaper reporters.
(7) To moist eyes

= Me cry to moist eyes for his sadness

To fill eyes with tears
(8) Military Junta

= Military Junta killed many Bangalees.

A group of army personnel who rules a country
(9) Intoned –

Me intoned his voice to tell his word

Uttered
(10) Winter haze =

Winter haze wash the grasses

Mist or fog that covers winter evening

(H) Make a timeline of two indents mentioned in the texts on Bangabandhu’s homecoming.

Answer: (1) Bangabandhu was taken to Pakistan as a captive until 7th January, 1972.

(2) In the evening of 7th January 1972. Bangabandhu left Pakistan.

(3) Early in the morning on 8 January, 1972. Bangabandhu arrived in London.

(4) Bangabandhu left London for Dhaka on the 9th January evening in 1972

(5) On the way he would stop over in Delhi in India in the morning of 10 January.

(6) Sometime after 1.30 PM Bangabandhu arrived in Bangladesh.

(7) The father of the nation climbed on a beard of an open truck and headed for the race course.

(8) At two race course, Bangabandhu Sheikh Mujibar Rahman wept remembering the sacrifices of the Bangalees.

(9) Bangabandhu Sheikh Mujibar Rahman made his way back to his family.

(J) Do you agree with Bangabandhu that the Bangalees have become worthy now? Justify your arguments in 200 words.

Answer: Yes, I agree with Bangabandhu, Father of the Nation that the Bangalees have become worthy now.

Because the Bangalees had achieved victory against Pakistani army within the nine months of bloody war.

Bangalees all over prepared themselves with whatever to face the Pakistanis. Students, teachers, doctors all walks of people come forward to save the motherland, but in the liberation war of Bangladesh, the people were wholeheartedly in support of the cause of freedom. The Mukti Bahini found Shelter, food and information wherever they went without any hesitation.

Bangalees living abroad and their friends join hands to fight in the war of liberation.

The international media was seen the struggle of the Bangalee people. The international community gave their sympathy and full support.

So finally we can say every glory has a price to pay, Bangalees had to pay a high price for their freedom. But the great liberation war brought the nation together. The pride and glory and the spirit of the liberation war inspired us. So Bangabandhu said, “Were now worthy and valuable.”

Lesson 3 Bangabandhu at the UN

(c) Here are some words/phrases from the text the meaning of which are given below with alternatives. Choose the best answer as per the context.

(1) So it was another war that Bangabandhu had to wage. Here the meaning of the underlined word is –

Answer: (d) Pay.

(2) It was another war that Veni Vedi Vici experience for him. The meaning of the underlined phrase is –

Answer: (d) He came, he saw, he conquered.

(3) Bangabandhu clarified Bangladesh’s absolute pledge to the missions of the UN charters. The meaning of the underlined word is –

Answer: (a) Determination.

(4)  It was essential to justify the sacrifice of the countless martyrs. The meaning of the underlined phrase is –

Answer: (d) Number of people who sacrificed their lives and it’s impossible to count them.

(5) Bangabandhu expressed his utmost gratitude to the UN ………. for standing beside ………. the war-ravaged country. The meaning of the underlined phrase is –

Answer: (d) Damaged by the war.

(6) He expressed his worry about people’s plight to earn their own rights. The meaning of the underlined word is –

Answer: Fighting.

(D) Here are some sentences that sum up the text in section B. Match the title with each of the paragraphs except the last two. The first two paragraphs will have the same title.

(1) Bangabandhu’s polices to friend and neighbours = 6th Paragraph

 (2) Call for unity = 6 the Paragraph

(3) The background information = First two paragraph

(4) Voice against tyranny = 5th paragraph

(5) Thanks giving = 4th Paragraph.

(E) Read the text in section B again. Work with a partner and ask answer the following questions.

(1) How did Bangabandhu pay tribute to the language martyrs?

Answer: Bangabandhu paid tribute to the language martyrs by delivering his speech in Bangla.

(2) Why did Bangabandhu seek for togetherness and global partnership?

Answer: Bangabandhu seek for togetherness and global partnership to remove the gap between the rich and the poor countries.

(3) What foreign policy did Bangabandhu formulate in his speech?

Answer: Bangabandhu formulated the foreign policy in his speech. He declared that Bangladesh would follow the paths of togetherness, brotherhood, mutual respect and cooperation.

(4) Do you think Bangabandhu could speak about the national, regional and international problems? Justify your argument.

Answer: Yes, I think Bangabandhu could speak about the national, regional and international problems. He expressed his worry about people’s plight to achieve their own rights.

(5) Why did the text term Bangabandhu as a leader of the oppressed and leader of the third world?

Answer: The next term Bangabandhu as a leader of the oppressed and leader of the third world because Bangabandhu told about the problems of the oppressors and the poor countries in his speech.

(H) Make a list of some questions that you would have asked if you had a chance to meet Bangabandhu after his speech at the UN.

(1) How do you present Bangladesh to the world?

(2) What are the reaction of the members of the Assembly?

(3) Are they agree to help Bangladesh?

Lesson 4 Bangabandhu’s Relationship with other Countries

(C) Ask and answer the following question based on the text you read at section B. Then write the answers individually.

(a) What did Fidel Castro compare Bangabandhu with? Why?

Answer: Fidel Castro compared Bangabandhu with Himalayas. Because in personality and courage Bangabandhu is the Himalayas.

(b) What do you understand by ‘friendship to all, malice to none’?

Answer: I think, ‘friendship to all, malice to none; means to be friendly with others and not to quarrel.

(c) How did India help us during our liberation war?

Answer: India standing beside Bangladesh with their aids and millions of war refugees who took shelter in India during the liberation war.

(d) Why did Bangabandhu try to join different alliances?

Answer: Bangabandhu tried to join different alliances to remove the gap between the rich and poor countries.

(e) What was the purpose of Bangabandhu’s visit to different countries?

Answer: The purpose of Bangabandhu visit to different countries was to gain support from those countries and to promote friendly relationship with them.

(D) Here are some words from the reading text. Find the opposite words and write on the blank spaces. You can take help of a discovery.

(1) Charismatic – Bore.

(2) Evident – Unclear

She ate the egg with evident joy.

(3) Harmony – Mismatch

These are some harmony between two sisters.

(4) Wisdom – ignorance

We should gather wisdom.

(5) Capitalist – Socialist.

America is a capitalist country.

(E) Look at the third paragraph of the passage and identity the connecting linking words.

Connecting or linking word Place of use
For instance To give example of what was said before
More over To give addition of the previous sentence
Not only that To add more about something
However To give the opposite idea of the previous sentence
Noticeably To show the noticeable manner
Consequently To bell the result of an action
Updated: March 28, 2021 — 7:54 am

2 Comments

Add a Comment
  1. Why it is protected? I want to copy? How?

    1. not possible

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *