**Kseeb Class 6 Mathematics Chapter 12 Ratio and Proportion Solutions**

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 6th class students by providing Solutions for KSEEB Class 6 Mathematics chapter 12 Ratio and Proportion. Here students can easily find all the solutions for Ratio and Proportion Exercise 12.1, 12.2 and 12.3. Also here our Expert Mathematic Teacher’s solved all the problems with easily understandable methods with proper guidance so that all the students can understand easily. Here in this post students will get chapter 12 solutions. Here all the solutions are based on Karnataka State Board latest syllabus.

**Ratio and Proportion Exercise 12.1 Solution : **

**(1) There are 20 girls and 15 boys in a class.**

**(a) What is the ratio of number of girls to the number of boys?**

**(b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class?**

**Solution : **

(a) 20 girls and 15 boys in a class.

Ratio of number of girls to the number of boys = 4 : 3

(b) Total number of students = 35

Ratio of number of girls to the total number of students in the class = 4 : 7

**(2) Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of**

**(a) Number of students liking football to number of students liking tennis.**

**(b) Number of students liking cricket to total number of students.**

**Solution : **

(i) Total students = 30

Tennis likes

= (30 – 6 – 12)

= 12

Liking football : Liking tennis

= 6 : 12

(ii) liking cricket,

= 12 : 30

= 2 : 5

**(4) Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km. Find the ratio of speed of Hamid to the speed of Akhtar.**

**Solution : **

Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km.

ratio of speed of Hamid to the speed of Akhtar = 3 : 4

**(5) Fill in the following blanks**

**15/18 = _ /6 = 10// = _ /30**

**[Are these equivalent ratios?]**

**Solution : **

15/18 = 5/6

= 10/12

= 25/30

These are equivalent ratios.

**(6) Find the ratio of the following :**

**(a) 81 to 108**

**(b) 98 to 63**

**(c) 33 km to 121 km**

**(d) 30 minutes to 45 minutes**

**Solution : **

(a) Ratio of 81 to 108

= 3: 4 ( Divided both the numbers by 27)

(b) Ratio of 98 to 63

= 14 : 9 (Divided both the numbers by 7)

(c) Ratio of 33 km to 121 km

= 3 : 11 (Divided both the number by 11)

(d) Ratio of 30 minutes to 45 minutes

= 2 : 3 (Divided both the numbers by 15)

**(7) Find the ratio of the following:**

**(a) 30 minutes to 1.5 hours**

**(b) 40 cm to 1.5 m**

**(c) 55 paise to ₹ 1**

**(d) 500 mL to 2 litres**

**Solution : **

(a) Here you see both are in different unit – One is minutes and the other is hours.

So Students, we have to make it same unit at first.

Here, 1.5 hours = 90 minutes.

So the ratio of 30 minutes to 90 minutes is = 1 : 3 (Divided both the numbers by 30)

(b) Here you see both are in different unit – One is centimeter and the other is meter

So Students, we have to make it same unit at first.

Here, 1.5 m = 150 cm

So the ratio of 40 cm to 150 cm is = 4: 15 (Divided both the numbers by 10)

(c) 1 rupees = 100 paise

Ratio of 55 paise to 100 paise =11: 20

Here you see both are in different unit – One is paise and the other is rupee.

So Students, we have to make it same unit at first.

Here, 1 rupees = 100 paise

So the ratio of 55 paise to 100 paise =11: 20 (Divided both the numbers by 5)

(d) 2 Litre = 2000 ml

Ratio of 500 mL to 2000 ml = 1 : 4

Here you see both are in different unit – One is litre and the other is ml.

So Students, we have to make it same unit at first.

Here, 2 Litre = 2000 ml

So the ratio of 500 ml to 2000 ml =1 : 4 (Divided both the numbers by)

**(8) In a year, Seema earns ₹1,50,000 and saves ₹50,000. Find the ratio of**

**(a) Money that Seema earns to the money she saves.**

**(b) Money that she saves to the money she spends.**

**Solution : **

(a) Seema earns Rs. 1, 50, 000 and saves Rs. 50,000.

Ratio of Money that Seema earns to the money she saves = 3: 1 (Divided both the numbers by 50,000)

(b) Ratio of Money that she saves to the money she spends = 1: 2

**(9) There are 102 teachers in a school of 3300 students. Find the ratio of the number of teachers to the number of students.**

**Solution : **

There are 102 teachers in a school of 3300 students.

Ratio of the number of teachers to the number of students = 17: 550 (Divided both the numbers by 6)

**(10) In a college, out of 4320 students, 2300 are girls. Find the ratio of**

**(a) Number of girls to the total number of students.**

**(b) Number of boys to the number of girls.**

**(c) Number of boys to the total number of students**

**Solution : **

(a) In a college, out of 4320 students, 2300 are girls.

= Ratio of Number of girls to the total number of students

= 115 : 216

(b) Ratio of Number of boys to the number of girls

= 101 : 115

(c) Ratio of Number of boys to the total number of students

= 101 : 216

**(11) Out of 1800 students in a school, 750 opted basketball, 800 opted cricket and remaining opted table tennis. If a student can opt only one game, find the ratio of**

**(a) Number of students who opted basketball to the number of students who opted table tennis.**

**(b) Number of students who opted cricket to the number of students opting basketball.**

**(c) Number of students who opted basketball to the total number of students.**

**Solution : **

(a) Out of 1800 students in a school, 750 opted basketball, 800 opted cricket and remaining opted table tennis.

Ratio of Number of students who opted basketball to the number of students who opted table tennis = 3 : 1

(b) Ratio of Number of students who opted cricket to the number of students opting basketball = 16 : 15

(c) Ratio of Number of students who opted basketball to the total number of students = 5 : 12

**(12) Cost of a dozen pens is ₹180 and cost of 8 ball pens is ₹56. Find the ratio of the cost of a pen to the cost of a ball pen.**

**Solution : **

Cost of a dozen pens is 180 and cost of 8 ball pens is 56.

First, Cost of pen,

= 180/12

= 15 rupees

Cost of a ball pen,

= 56/8

= 7 rupees

∴ Their ratio = 15 : 7

**(13) Consider the statement : Ratio of breadth and length of a hall is 2 : 5. Complete the following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.**

**Solution : **

We can complete the table like as follows: –

Ratio of breadth and length of a hall is 2: 5

2 / 5 = 2 x 5 / 5 x 2

= 10/25

= 10 x 2 / 25 x 2

= 20 / 50

= 20 x 2 / 50 x 2

= 40 / 100

**(14) Divide 20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio of 3 : 2**

Breadth of the hall (in meters) |
10 | 40 | |

Length of the hall (in meters) |
25 | 50 |

**Solution : **

20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio of 3 : 2.

Total pens = 20 ratio of 3 : 2.

1 part is 20 / 5 = 4

Sheela pens = 4 x 3 = 12

Sangeeta pens = 4 x 2 = 8

**(15) Mother wants to divide Rs. 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of their ages. If age of Shreya is 15 years and age of Bhoomika is 12 years, find how much Shreya and Bhoomika will get.**

**Solution : **

Divide Rs. 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of their ages.

Age of Shreya is 15 years and age of Bhoomika is 12 years.

Ratio of ages of Shreya and Bhoomika

= 15/12

= 5/4

Divide Rs. 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of 5/4

1 part is 36/9 = 4

Shreya will get

= 4 x 5

= Rs. 20

Bhoomika will get

= 4 x 4

= Rs. 16

**(16) Present age of father is 42 years and that of his son is 14 years. Find the ratio of**

**(a) Present age of father to the present age of son.**

**(b) Age of the father to the age of son, when son was 12 years old.**

**(c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years.**

**(d) Age of father to the age of son when father was 30 years old.**

**Solution : **

(a) Present age of father to the present age of son.

= 42 : 14

= 3 : 1

(b) Age of the father to the age of son, when son was 12 years old.

= (42 – 2) : (14 – 2)

= 40 : 12

= 10 : 3

(c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years.

= (42 + 10) : (14 + 10)

= 52 : 24

= 13 : 6

(d) Age of father to the age of son when father was 30 years old.

= (42 – 12) : (14 – 12)

= 30 : 2

= 15 : 1

**Ratio and Proportion Exercise 12.2 Solution : **

**(1) Determine if the following are in proportion.**

**(a) 15, 45, 40, 120**

**(b) 33, 121, 9,96**

**(c) 24, 28, 36, 48**

**(d) 32, 48, 70, 210**

**(e) 4, 6, 8, 12**

**(f) 33, 44, 75, 100**

**Solution : **

(a) 15 : 45

= 1 : 3

40 : 120

= 1 : 3

Hence, the given ratio’s form a proportion.

(b) Let, a = 33, b = 121, c = 9. d = 96

Numbers are in proportion when a x d = b x c

33 x 96 = 3168

121 x 9 = 1089

33 x 96 not equal 121 x 9

33, 121, 9, 96 are not in proportion.

(c) Let, a = 24, b = 28, c = 36 d = 48

Numbers are in proportion when a x d = b x c

24 x 48 = 1152

28 x 36 = 1008

24 x 48 not equal 28 x 36

24, 28, 36, 48 are not in proportion

(d) Let, a = 32, b = 48, c = 70, d = 210

Numbers are in proportion when a x d = b x c

32 x 210 = 6720

48 x 70 = 3360

32 x 210 not equal 48 x 70

32, 48, 70, 210 are not in proportion

(e) 4 : 6

= 2 : 3

12 : 18

= 6 : 9

= 2 : 3

Hence, the given ratio’s form a proportion.

(f) Let, a = 33, b = 44, c = 75 , d = 100

Numbers are in proportion when a x d = b x c

33 x 100 = 3300

44 x 75 = 3300

33 x 100 = 44 x 75

33, 44, 75, 100 are in proportion

**(2) Write True (T) or False (F) against each of the following statements :**

**(a) 16 : 24 : : 20 : 30**

**(b) 21: 6 : : 35 : 10**

**(c) 12 : 18 : : 28 : 12**

**(d) 8 : 9 : : 24 : 27**

**(e) 5.2 : 3.9 : : 3 : 4**

**(f) 0.9 : 0.36 : : 10 : 4**

**Solution : **

(a) We know, Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 16 x 30 = 480

24 x 20 = 480

16 : 24 : : 20 : 30

Therefore answer is True.

(b) We know, Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 21 x 10 = 210

35 x 6 = 210

21 : 6 : : 35 : 10

There fore, the answer is True.

(c) We know, Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 12 x 12 = 144

18 x 28 = 504

12 : 18 : : 28 : 12

Therefore, the answer is False.

(d) We know, Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 8 x 27 = 216

9 x 24 = 216

8 : 9 :: 24 : 27

Therefore, The answer is True

(e) We know, Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 5.2 x 4 = 20.8

3.9 x 3 = 11.7

5.2 : 3.9 :: 3 : 4

The answer is False

(f) Numbers are in proportion when a x d = b x c

So, 0.9 x 4 = 3.6

0.36 x 10 = 3.6

0.9:0.36:: 10 : 4

Therefore, the answer is True.

**(3) Are the following statements true?**

**(a) 40 persons : 200 persons = ₹15 : ₹75**

**(b) 7.5 litres : 15 litres = 5 kg : 10 kg**

**(c) 99 kg : 45 kg = ₹44 : ₹20**

**(d) 32 m : 64 m = 6 sec : 12 sec**

**(e) 45 km : 60 km = 12 hours : 15 hours**

**Solution : **

(a) 40 persons : 200 persons = 1 : 5

15 : 75 = 1 : 5

40 persons : 200 persons = 15: 75

Therefore the answer is True.

(c) 99 kg : 45 kg = 11: 5

44 : 20 = 11 : 5

99 kg : 45 kg = 44 : 20

Therefore, the answer is True.

(d) 32 m : 64 m = 1 : 2

6 sec : 12 sec = 1 : 2

32 m : 64 m = 6 sec : 12 sec

Therefore, the answer is True.

(e) 45 km : 60 km

= 3 : 4

12 hours : 15 hours

= 4 : 5

∴ The given ratio’s are not in proportion.

Hence, 45 km : 60 km = 12 hours : 15 hours

This statement is False.

**(4) Determine if the following ratios form a proportion. Also, write the middle terms and extreme terms where the ratios form a proportion.**

**(a) 25 cm : 1 m and ₹ 40 : ₹ 160**

**(b) 39 litres : 65 litres and 6 bottles : 10 bottles**

**(c) 2 kg : 80 kg and 25 g : 625 kg**

**(d) 200 mL : 2.5 L and ₹4 : ₹50**

**Solution : **

(a) 25 cm : 1 m and ₹ 40 : ₹ 160

= 25 : 100 : : 40 : 160

= 25/100 = 40/160

= 1/4 = 1/4

∴ They are in proportion.

(b) 39 litres : 65 litres and 6 bottles : 10 bottles

= 39 : 65 : : 6 : 10

= 39/65 = 6/10

= 3/5 = 3/5

∴ They are in proportion.

(c) 2 kg : 80 kg and 25 g : 625 kg

= 2 : 80 : : 25 : 625000

= 2/80 = 25/625000

= 1/40 = 1/25000

∴ They are not in proportion.

(d) 200 mL : 2.5 L and ₹ 4 : ₹50

= 200 : 2500 : : 4 : 50

= 200/2500 = 4/50

= 2/2.5 = 2/25

∴ They are in proportion.

**Ratio and Proportion Exercise 12.3 Solutions : **

**(1) If the cost of 7 m of cloth is ₹1470, find the cost of 5 m of cloth.**

**Solution : **

Ekta earns 3000 in 10 days

Ekta earns in 1 day

= 3000/10

= Rs. 300

Ekta earns in 30 days

= 300 x 30

= 9000

Ekta earns in 30 days is Rs.9000

**(3) If it has rained 276 mm in the last 3 days, how many cm of rain will fall in one full week (7 days)? Assume that the rain continues to fall at the same rate.**

**Solution : **

It has rained 276 mm in 3 days …(according to the question)

∴ It has rained 276/3 = 92 mm in 1 day

= will rain (92 × 7) mm = 644 mm

= 64.4 cm in a week.

**(4) Cost of 5 kg of wheat is ₹91.50.**

**(a) What will be the cost of 8 kg of wheat?**

**(b) What quantity of wheat can be purchased in ₹183?**

**Solution : **

Cost of 5 kg of wheat is ₹ 30.50. …(according to the question)

= Cost of 5 kg of wheat is 30.50 rupees

∴ Cost of 1 kg of wheat is,

= 30.50/5

= 61 rupees

Now, (a) What will be the cost of 8 kg of wheat?

Cost of 8 kg wheat

= (8 × 6.1)

= 48.8 rupees

(b) What quantity of wheat can be purchased in ₹ 61?

= The quantity of wheat purchased in 61 rupees

= 61//6.1

= 10 kg

**(5) The temperature dropped 15 degree celsius in the last 30 days. If the rate of temperature drop remains the same, how many degrees will the temperature drop in the next ten days?**

**Solution : **

The temperature dropped 15 degree Celsius in the last 30 days

Rate of temperature drop remains the same.

The temperature dropped in 1 day

= 15/30

= 0.5

Temperature drop in the next ten days

= 10 x 0.5

= 5

Temperature drop in the next ten days is 5 degree Celsius.

**(6) Shaina pays ₹15000 as rent for 3 months. How much does she has to pay for a whole year, if the rent per month remains same?**

**Solution : **

Shaina pays 15000 as rent for 3 months.

Rent per month

= 15000/3

= 5000

She has to pay for a whole year

= 12 x 5000

= 60,000

∴ Shainahas to pay for a whole year is 60,000.

**(7) Cost of 4 dozen bananas is ₹180. How many bananas can be purchased for ₹90?**

**Solution : **

Cost of 4 dozen bananas is 180

Cost of 1 dozen bananas

= 180/4

= Rs.45

Bananas can be purchased for 90

= 90/45

= 2 Dozen

∴ Bananas can be purchased for 90 is 2 Dozen.

**(8) The weight of 72 books is 9 kg. What is the weight of 40 such books?**

**Solution : **

Given, the weight of 72 books is 9 kg.

Thus, for 72 books = 9 kg

So, for 40 books = x kg

Therefore,

x = 40 × 9/72

= 360/72

= 5 kg

Hence, the weight of 40 books is 5 kg

**(9) A truck requires 108 litres of diesel for covering a distance of 594 km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km?**

**Solution : **

A truck requires 108 litres of diesel for covering a distance of 594 km

A truck travel in 1 litre diesel

= 594/108

= 5.5 km

Diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km

= 1650/5.5

= 300 litre.

Diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km is 300 litre.

**(10) Raju purchases 10 pens for ₹150 and Manish buys 7 pens for ₹84. Can you say who got the pens cheaper?**

**Solution : **

Raju purchases 10 pens for 150

Price of raju’s pen

= 150/10

= 15

Manish buys 7 pens for 84.

Price of Manish’s pen

= 84/7

= 12

Manish got the pens cheaper.

**(11) Anish made 42 runs in 6 overs and Anup made 63 runs in 7 overs. Who made more runs per over?**

**Solution : **

Anish made 42 runs in 6 over,

∴ Anish made,

= 42/6

= 7 runs in 1 over.

Anup made 63 runs in 7 over,

∴ Anup made,

= 63/7

= 9 runs 1 over

Therefore, Anup made more runs per over.

**Next Chapter Solution : **