# Number Line Prime Class 6 Solutions Chapter 2

## Number Line Prime Class 6 Solutions Chapter 2 Knowing Our Numbers

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 6th class students for the Solutions of Number Line Prime Class 6 Math Book, Chapter 2, Knowing Our Numbers. Here students can easily find step by step solutions of all the problems for Knowing Our Numbers, Exercise 2A, 2B, 2C, 2D, 2E and 2F Also here our mathematics teacher’s are solved all the problems with easily understandable methods with proper guidance so that all the students can understand easily. Here in this post students will get chapter 2 solutions. Here in this post all the solutions are based on latest Syllabus.

Knowing Our Numbers Exercise 2A Solution :

Question number – (1)

Solution :

(a) 8,63,152

(b) 3,92,689

(c) 9,25,064

(d) 5,69,03,275

Question number – (2)

Solution :

(a) Thirty four thousand five hundred sixty six.

(b) Nine lakh two thousand three hundred forty one.

(c) Sixty six lakh eighty nine thousand nine hundred four.

Question number – (3)

Solution :

(a) 20,73,401

(b) 4,58,01,212

(c) 99,62,44,687

Question number – (4)

Solution :

(a) Place Value – 800

(b) Place Value – 2,00,000

(c) Place Value – 60,000

Question number – (5)

Solution :

(a) Face Value = 4

(b) Face Value = 8

(c) Face Value = 6

Question no – (6)

Solution :

(a) 20,00,000 + 900000 + 40000 + 8000 +20 + 8

(b) 30000000 + 8000000 + 400000 + 60000 + 4000 + 700 + 30 + 9

(c) 20000000 + 8000000 + 300000 + 80000 + 70 + 4

Question no – (7)

Solution :

(a) 50,63,156

(b) 8,42,838

(c) 10,30,50,475

Question number – (8)

Solution :

Place value of first 6 → 60,00000

Place value of second → +    600
—————————————————–
60,00,600

Question number – (9)

Solution :

Place value of first 9 → 900000

Place value of second → – 90
—————————————————–
8,99,910

Question number – (10)

Solution :

Face value of the digit at the tens place → 0

Place value of 5 → 500000

So 5,00,000 × 0 = 0

Knowing Our Numbers Exercise 2B Solution :

Question no – (1)

Solution :

(a) 3,67,897 – 1

= 3,67,878

(b) 23,90,189 – 1

= 23,90,188

(c) 9,13,47,000 – 1

= 9,13,46,999

Question no – (2)

Solution :

(a) 3,78,908 + 1

= 3,78,909

(b) 41,099 + 1

= 41,100

(c) 81,30,000 + 1

= 81,30,001

Question no – (3)

Solution :

(a) 27,984 < 64,378

(b) 46,52,798 > 46,20,089

(c) 83,78,395 > 83,78,095

Question number – (4)

Solution :

(a) 45,372 < 47,980 < 1,23,457< 3,87,018

(b) 9,038 < 9074 < 9,526 < 92,34,517

(c) 23,468 < 69,805 < 92,781 < 3,56,492

Question number – (5)

Solution :

(a) 8,79,605> 7,65,902 > 54,723 > 32,415

(b) 75,689 > 21,345 > 6,584 > 3,479

(c) 4,32,687> 75,896 > 48,672 > 658

Question number – (6)

Solution :

Smallest number = 10,34,579

Greatest number = 97,54,310

Question number – (7)

Solution :

Smallest number = 1,02,346

Greatest number = 9,64,321

Question number – (8)

Solution :

Smallest number = 1,00,457

Greatest number = 7,75,410

Knowing Our Numbers Exercise 2C Solution :

Question number – (1)

Solution :

(a) 4,517,301

(b) 9,340,001

(c) 70,707,971

(d) 8,579,832

Question no – (2)

Solution :

(a) 97,53,105

(b) 73,0585,305

(c) 85,00,002

(d) 6,782, 506

(e) 888, 800,088

(f) 100,200,005

Question number – (3)

Solution :

(a) 897, 686, 824

(b) 4900,70,100

Question no – (4)

Solution :

(a) 10

(b) 10

(c) 10

Knowing Our Numbers Exercise 2D Solution :

Question no – (1)

Solution :

(1) 450 < 150 cm

(2) 420 km < 4200 km

(3) 1300 mm > 13 mm

(4) 2800,000 mg > 28 mg

(5) 250 g < 2.5 kg

(6) 3.45 kg = 3.45 kg

(7) 3L > 3000 mL

(8) 2300 L < 23,000 L

(9) 9L = 9L

(10) 12 kg 20g < 12 kg 200g

Knowing Our Numbers Exercise 2E Solution :

Question number – (1)

Solution :

(a) Total Population =

9, 24, 09, 540

3, 78, 49, 075

7, 65, 85, 372
——————————–
20,68,43,987

Question number – (2)

Solution :

Hours need to quality =

4,00,000

– 3, 46,928
——————————–
55072
——————————–
53,072 km

Question number – (3)

Solution :

– 75, 95, 394

23, 95, 710

+ 3, 21, 001
——————————–
27, 16, 711

Question number – (4)

Solution :

Total number of books in both libraries

48, 473

+ 73, 602
——————————–
1, 22, 075

Senior libraries have

73, 602

– 48, 473
——————————–
25, 129 more books

Question number – (5)

Solution :

Required number of blubs

= 15,240 × 112

= 17, 18, 080

Question number – (6)

Solution :

Price of 110 thali cost

= 110 × 425

= 46, 750

Price of 154 thali cost

= 154 × 215

= 33, 110
——————————–
= 79, 860

Question number – (7)

Solution :

= 2550 × 275

= 7, 01, 250

There are 7,01,250 oranges packed in all

Question number – (8)

Solution :

Number of groups there

= 62,910 ÷ 30

= 2,097

Question number – (9)

Solution :

Total pages = 4100

Pages required for each subject if she has to divide them equally

= 4100 ÷ 5

= 820 pages

Question number – (10)

Solution :

Total Bonus

= Rs 24, 78, 900

No of employees

= 80

So, Money each employee get

= 24, 78, 900 ÷ 80

= 30980, 25

Knowing Our Numbers Exercise 2F Solution :

Question number – (1)

Solution :

(a) (Tens)

= 40, 60, 50, 60, 10

(b) (Hundred)

= 900, 100, 200, 400, 800

(c) (Thousand)

= 10,000, 8,000, 3,000, 1,000, 6,000

Question number – (2)

Solution :

(a) 80,000

(b) 6, 80,000

(c) 8, 60, 000

(d) 20, 000

Question number – (3)

Solution :

(a) 45, 00, 000

(b) 6, 00, 000

(c) 54, 00, 000

(d) 3, 00, 000

Question number – (4)

Solution :

(a) Actual sum = 34, 253 + 5524 = 39,777

Round of sum = 34, 000 + 6000 = 40,000

(b) Actual sum = 2507 + 3223 = 5730

Round of sum = 3000 + 3000 = 6000

(c) Actual sum = 19,887 + 43,501 = 63,388

Round of sum = 20,000 + 44,000 = 64,000

(d) Actual sum = 68,283 + 1843 = 70, 126

Round of sum = 68,000 + 2000 = 70,000

Question number – (5)

Solution :

(a) Actual Difference = 4215

Round off Difference = 4200

(b) Actual Difference = 12, 284

Round of Difference = 12, 300

(c) Actual Difference = 41, 800

Round off Difference = 41, 800

(d) Actual Difference = 7740

Round off Difference = 7800

Question number – (6)

Solution :

(a) 9000 × 100 = 9,00,000

(b) 3000 × 10 = 30,000

(c) 4000 × 300 = 12,00,000

(d) 2000 × 40 = 80,000

Question number – (7)

Solution :

(a) 4000 ÷ 50 = 80

(b) 6000 ÷ 60 = 100

(c) 6000 ÷ 300 = 20

(c) 900 ÷ 20 = 45

Question number – (8)

Solution :

Number of Rows = 345

Total number flowers

= 345 × 48

So, estimate number of flowers

= 300 × 50

= 15,000

Question number – (9)

Solution :

Manufactures on Monday

= 3, 42, 825

Manufactures on Tuesday

= 89,723

Number of more toys Manufactures on Monday

= 3, 42, 825 – 89723

= 2, 53, 102

Round off to nearest hundred

= – 2, 53, 100

Chapter 2 Review Time Questions Solution :

Multiple Choice Question :

Question no – (1)

Solution :

Correct option – (b)

3,35,021,120

Question no – (2)

Solution :

= 67, 62, 100

Place value = 100

Face value = 1

Total = 101

Hence, the correct option – (b)

Question no – (3)

Solution :

Correct option –  (b)

13,04,907

Question no – (4)

Solution :

Correct option –  (b)

1,68,73,683

Question no – (5)

Solution :

Correct option –  (c)

4,41,806

Question no – (6)

Solution :

Correct option – (b)

3089

Question no – (7)

Solution :

Correct option – (a)

9830

Question no – (8)

Solution :

Correct option – (c)

12,000

Subjective Questions :

Question no – (1)

Solution :

Place value of first 5 – 500

Place value of second

= 5 – 5
Sum = 505

Question no –  (2)

Solution :

(a) 6, 02, 81, 546 – 6,00,00,000 + 80,000 + 10,000 + 500 + 40 + 6

(b) 1,8217,364 – 1,00,00,000 + 80,00,000 + 2,00,000 + 10,000 + 7000 + 300 + 60 + 4

Question no – (3)

Solution :

Successor is = 9,37,83,768 + 24, 45, 677

Predecessor is = 937838766 – 24,45,675

Question no – (4)

Solution :

Greatest Number – 7531

Smallest Number – 1357

Question no – (5)

Solution :

(a) 3, 52, 000 (nearest hundred)

(b) 1, 20, 000 (nearest the thousand)

Question no – (6)

Solution :

(a) 4,91,350 – 4, 01,000

(b) 22, 710 – 23,000

(c) 4,81,609 – 4, 82, 000

(d) 3,65,035 – 3,65,000

Question no – (7)

Solution :

(a) 2,00,00 ÷ 200

= 100

(b) 9000 × 100

= 9,00,000

(c) 20,000 × 50

= 1,00,000

(d) 20,000 ÷ 200

= 100

Next Chapter Solution :

Updated: June 21, 2023 — 8:47 am