NCTB Class 9 – 10 English Chapter 3 Events and Festivals Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 3 Events and Festivals Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 3 Events and Festivals All Lessons – Lesson 1 Mothers Day, Lesson 2 May Day, Lesson 3 International Mother Language Day – 1, Lesson 4 International Mother Language Day – 2, Lesson 5 Independent Day, Lesson 6 Pahela Boisakh.

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 3 Events and Festivals

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

Three

Chapter Name

Events and Festivals

Lesson 1 Mothers Day

(C) Choose the correct answer:

(1) According to ancient Greek myths Rhea is the –

Answer: (a) Mother of gods.

(2) The name of Jesus Christ’s mother was –

Answer: (b) Mary.

(3) Julia Ward Howe was –

Answer: (d) American.

(4) Mother’s Day was first announced as a formal holiday in the USA in –

Answer: (d) 1914.

(5) In 1914 the American president was –

Answer: (d) Wilson.

(6) Which country doesn’t celebrate mother’s day on the 2nd Sunday of May?

Answer: (b) The UK.

(D) Listen to the text again and answer these questions.

(1) What country first observed mother’s day as a national holiday?

Answer: America first observed mother’s Day as a national holiday.

(2) When is mother’s day now celebrated by most of the countries in the world?

Answer: Mother’s Day is a celebrated 2nd Sunday on May by most of the countries in the world.

(3) How is mother’s day usually observed?

Answer: Mother’s day is usually observed with flowers, cards, candy, and dinners out.

(4) Why should we observe Mother’s Day?

Answer: We should observed mother’s Day to show respect and great love to our dear mother.

(E) Write a paragraph by answering each of the following questions:

(1) Do you help your mother her house work? How?

Answer: Yes, I help my mother with her house work. I love my mother more than anything in the world. Her smile is the most beautiful thing to me in my life. My mother also loves me very much. I am the eldest child of my mother. I am very obedient to her. I love to keep close contact to my mother. Sometimes whenever I am at home, I help my mother with her house hold works. I help my mother with her cooking. I wash and clean things as she tells me to do. Sometimes I go to shop buy things as she tells me to buy.

(2) Do you celebrate Mother’s day? If yes, when and how?

Answer: Every years I celebrate mother’s day on the 2nd Sunday, of May. To celebrate the day I prepare a bunch of flowers from collecting my gardens and offer it to her as a gift.

Lesson 2: May Day

(1) What does May Day refer to?

Answer: May Day refers to 1st may, 1886, when the workers laid down their lives to establish on 8 hours work day.

(2) How long did the workers have to work a day before the May I strike?

Answer: The workers have to work 14 hours or even more a day before the May i strike.

(3) Why did the workers in Chicago go on a strike?

Answer: The workers in Chicago went on a strike to established an eight hour work day.

(4) What do you learn from the events of May 1, 1886?

Answer: From the events of May 1, 1886, I learnt that workers will continue to be exploited until they stand up to gain their better working conditions better pay or better lives.

Lesson 3 International Mother Language Day-1

(C) Complete the chart

Time What happened
1947 Pakistan and India became independent
1948 Mohammad Ali Zinnah declared that Urdu would be the only official language of Pakistan
1952 The students of Dhaka university brought out a procession on 21st February

(D) Match the words with their meanings

Words Meaning
Tribute – An act to show respect or admiration.
Climax – The most exciting point in time
Outlaw – To ban
Defy – To refuse to obey
Provoke – The ability to keep increasing or developing
Relent – To give in
Momentum – To have a particular effect

 (E) Answer these questions:

(1) Why do we observe 21 February as the international mother language day ?

Ans: The UNESCO has proclaimed February 21 as the international mother language day in 1999. So we observed 21 February as the international mother language day.

(2) What happened when Urdu. Was declared as the only official language of Pakistan ?

Ans: The declaration raised a storm of protest in the eastern part of the Pakistan. It continued non-stop, the government banned all the tax of public meetings.

(3) The seed of independence was sown in 21 February 1952? Do you agree with the comment ? Why?

Ans: Yes, I agree on this day by protesting the one sided decision of the government of Pakistan. The people of East Pakistan understood how to struggle against illegal decision and procession. So the people of East Pakistan dreamt to be free from West Pakistan.

Lesson 4 International Mother Language Day-2

(C) Match the words/phrases in the table with their meaning.

Words/phrases Meanings
Wreath An arrangement of flowers in the shape of a circle
In remembrance  of In memory of
Proclaim Declare
Promote Encourage
Diversity Variety
Multilingualism Practices of using several languages
In recognition of In appreciation of

(D) Read the text in B again and answer these questions.

(1) Why is 21 February called Shaheed Dibosh?

Ans: 21 February is called Shaheed Dibosh because of the supreme sacrifices of the martyrs of language movement of 1952.

(2) Why do people go to the Shaheed Minar. How do they go there?

Ans: People go to Shaheed Minar in barefoot processions. Singing mourning songs. They place wreaths at the Minar. Many of them visit the graves of the martyrs and pray for them.

People wear black badges and they go there.

(3) Why is 21 February now observed throughout the world every year?

Ans: The UNESCO on 17th November in 1999 proclaimed February 21 as the international mother language day. It is observed throughout the world every year.

(E) Complete the passage with suitable words.

On 21 February 1952 blood was shed at a place between Dhaka medical college and Dhaka University in order to establish Bangla as a state language of Pakistan. All subsequent movements contributed the struggles for independence had their origin from the historie language movement. Shaheed Minar is the symbol of the supreme sacrifice for the mother tongue.

Lesson 5 Independent Day

(c) Match the words with their meanings

Words Meanings
Fervour A strong feeling of excitement
Alike In a similar way
Spectator A person who is watching an event
Displays Acts of performing skills
Illuminate To decorate a building with brigh lights

(D) Choose the best answer.

(1) Our one of the most important state festivals is –

Ans: (d) Independence Day.

(2) The celebration of Independence Day begins with –

Ans: (b) Gun shots.

(3) The National Mausoleum is –

Ans: (c) At Savar.

(4) On Independence Day the national parade is held –

Ans: (a) At the national parade ground.

(E) Write in brief, how you celebrated this year’s Independence Day at your school.

Ans: Independence Day is celebrated on 26th March of every year in our school. It is a national day off for every students this day we remember the great struggle of freedom. On this day at morning our head teacher hoisting the national flag near our school ground. We remember this day with due respect. Independence Day is a national festival of Bangladesh. On this day the school building is decorated nicely. We each school at 7 am. After hoists the flag, we all sing the national anthem. After that some cultural programme is presented and then the teacher deliver speeches to teach us to be faithful to our country.  

Lesson 6 Pahela Boisakh

(C) Ask and answer these questions in pairs.

(1) Do you go out in the morning of Pahela Boishakh? If you do, where do you go? If not, what do you do?

Ans: Yes, I go out in the morning of a Pahela Boishakh. I attend the cultural function at Rama Batamul organised by Chhayanaut.

(2) What kind of food do you eat in the morning of Pahela Boishakh?

Ans: I eat Pantavat, with hilsa fish.

(3) Do you wear any special clothes on this occasion?

Ans: Yes, I wear Pajama and Punjabi.

(D) Complete the passage with suitable words.

The word Pahela means the first and Boishakh is the first month of Bangla calendar. The day is observed not only in Bangladesh but also in some other parts of the world. It is celebrated in West Bengal, Assam and Tripura. It is also observed in Australia and the UK. In Australia, the largest festival for Bangla new year in the Sydney Boishakhi Mela held in Sydney Olympic park. In England, the Bangalees also celebrate the day with a street procession in London. It is the traditional Asian festival in Europe, upholding Bangladesh and West Bengal.

(E) Describe your own cultural or religious festival that you celebrate. You can use the following words. You can also use other words relevant to the festival.

Colourful, special, traditional, religious, dance, cultural, flowers, food, songs, festival

  Ans: As a social being everybody celebrates festival. It is natural and desire for a human being. As a human, as a Muslim every year I celebrate two festival. The first one is ID-UL-Fetor and 2nd one is after a long months fasting. ID-UL-Fetor celebrated in a manner. A Muslims body and mind are all together purified through a month long fasting.

We buys new cloths, we also prepared many kinds of food, like firni Samai, pays and halim so on. We go to our relatives house and they also come to visit us. In the evening we go to parks or famous places in our country. Moreover we help the poor people with money, clothes and food.

Updated: May 13, 2021 — 6:54 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =