NCTB Class 9 – 10 English Chapter 14 Pleasure and purpose Solution

Bangladesh Board Class 9 – 10 English Solution Chapter 14 Pleasure and purpose Exercises Question and Answer by Experienced Teacher NCTB Class 9 – 10 English Solution Unit 14 Pleasure and purpose All Lessons NCTB Class 9 – 10 English Solution UNIT 14 Pleasure and purpose All Lessons – Lesson 1: Books, Lesson 2: Two Mothers Remembered, Lesson 3: The sands of Dee, Lesson 4: Time, You old Gipsy Men, Lesson 5: Stopping by woods on a snowy evening, Lesson 6: The purple jar (Part – 1), Lesson 7: The purple Jar (Part – 2), Lesson 8: The purple Jar (Part – 3),Lesson 9: A pound of Flesh, Lesson 10: The Three Caskets, Lesson 11: The Trial,

NCTB Solution Class 9 – 10 Chapter 14 Pleasure and purpose

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

9 – 10

Subject

English
Chapter

14

Chapter Name

Pleasure and purpose

 

UNIT – 14

Pleasure and purpose

Lesson 1: Books

(C) What does the poet say about the good things that reading a book can do to you?

What other benefits do you think reading books can give you? 

Ans: Books are the best friend of ours. They give us new ideas and beautifies. Each book is a magic box. We can think how we can rebenifited of reading book. Books enrich our mind and broaden our thoughts.

In fact reading books has many other benefits. Reading and appropriate books, we can be up with what is happening around us. We can so less our mind by reading books in our bad situation. Ever books can lead us to the way to earning money.

Lesson 2: Two Mothers Remembered

Ask and answer the questions in pairs.

(1) How are the two mothers different from each other?

Ans: The two mothers are different from each other in mind strength.

(2) How are they the same?

Ans: They are the same at their arms length.

(3) What did the first mother do to the speaker?

Ans: The first mother carried the speaker there, gave birth and nurtured launched career. She gave her all affection and love to her.

(4) Who was the speaker’s second mother? Describe her briefly?

Ans: The second mother of speaker was cloud minded, weak in strength and mind. The speaker basically wanted to mention the old aged of her mother.

(5) What would be the speaker’s advice to her own children?

Ans: The speaker’s advice to her own children would be love both of your mothers as both loved you.

(6) Who are the three women referred to in the poem? Briefly describe them?

Ans: The three women referred to in the poem are the first mother, the second mother, and the speaker.

The first mother carried the speaker their gave birth and nurtured and launched career. Gave her all affection too and love to her.

The second mother of the speakers was cloud minded, weak in strength in and mind. The speaker basically wanted to mention the old age of her mother.

(7) What should children do to their mother and why?

Ans: Children should love their mother in all ages and they should not neglect their mothers in old ages because they get weak and loss their strength to take care of her of themselves.

(8) Do you like this poem? Why?

Ans: Yes, I like this poem, as the poet made me realise how my mother has loved me. I also get ideas about how I need to take care of her.

Lesson 3: The sands of Dee

(B) Answer these questions.

(1) What was the weather like when Mary went to bring the cattle home?

Ans: The western wind was wild and dank with foam when Mary went to brought the cattle home?

(2) Look at some words, phrases and sentences that have been repeated several times. Explain why the poet has done that?

Ans: The poet has repeated some same words phrases and sentences several times to give stress on specific point.

(3) How has the poet described the sea?

Ans: The poet has described the sea that the western crept up along the sand and the western wind was wild and dank with foam.

(4) Narrate the story of Mary in your own words.

Ans: Mary was a little English girl. She was a daughter of peasant family. On stromy day she asked to her parents to go to call the cattle home across the sands of Dee. She went out all along in the meantime the western wind has caused the sea to rise Mery was caught by rising tide and was drowned. The next morning the fisherman found her dead body in their nets. They rowed hurriedly towards her, brought her dead body to the shore and buried her by the see.

(5) Suppose you with a couple of your friends were walking on the shore while Mary was drowning. Describe what you have done.

Ans: When Mary was drowning we were trying to our best to found how to save her. Instantly finding no other way to save her we shouted loudly. Some people heared our voice and went there. With the help of them we rescued the girl at last.

Lesson 4: Time, You old Gipsy Men

(1) Why does the poet call time an ‘old gipsy man’?

Ans: Time never sits in one place, it travels all the time. So the poet call time an ‘old gipsy man’?

(2) Make a list of things the poet will offer time if it stays just for a day.

Ans: What the poet will offer time for giving things if it stays just for a days are –

(i) Bells for jennet

(ii) A golden ring

(iii) Little boys singing and festoon of sweet girl.

Lesson 5: Stopping by woods on a snowy evening

(1) Where do you think the poet is going why is he going there?

Ans: I think the poet is going to a farm house or going to his name.

He is going there to find out comfort for himself, and to keep his promises, he going to there

(2) Why did the poet stop by the woods though it was dark and he was alone?

Ans: The poet stopped by the woods though it was dark and he was alone, to watched the woods fill up with snow and the beauty of darkest evening of the year.

(3) Guess what promise the poet had to keep before he would sleep.

Ans: The poet had promises to keep that he had mils to go before he would sheep and repeat that line once again.

Lesson 6: The purple jar (Part – 1)

(1) Make a list of things Rosamond wanted to buy.

Ans: Rosamond wanted to buy –

(i) Beautiful Roses

(ii) Pretty and bright ornaments like earings, necklace, pendants etc.

(iii) Buckles

(2) How did the milliners shop look like?

Ans: the milliners shop looked like – the windows of the shop were decorated with ribbons, lace and festoons of artificial flowers.

(3) What can you see in a Jeweller’s shop in a town/city in Bangladesh, which you know well?

Ans: I don’t know.

Lesson 7: The purple Jar (Part – 2)

(1) Which of the correct statement

Ans: (c) She had a special liking for a jar of a particular colour.

(2) Rosamond wanted to buy –

Ans: (b) the purple Jar.

(3) The money Rosamond’s mother has can buy only –

Ans: (a) only thing.

(4) Why did Rosamond persuade her mother to buy her a pair of shoes? Because –

Ans: (d) a stone got in her shoe to buy hurting her.

(5) What made Rosamond finally decide to buy the purple Jar?

Ans: (d) the beautiful colour of the Jar.

Lesson 8: The purple Jar (Part – 3)

(1) Why didn’t Rosamond examine the Jar before buying it?

Ans: Rosamond was attracted by the coloured Jar. Actually its colour attracted her very much. 

(2) What did she take the Jar for?

Ans: She took some flower from the garden to put into the jar.

(3) How did she come to know that the purple jar was in fact a plain white glass jar?

Ans: When she made the jar empty pouring out some fresh water from it to put some flower, into it, the coloured water went out of it and it took its own colour white thus she came to know that the purple jar was in fact a plain white glass jar.

(4) Describe her sufferings and disappointments for buying the purple jar.

Ans: She had to put on broken jar for a whole month which hard continuously told her mother buy her shoes in the next month. She was helpless and had to be suffered and disappointed for her foolishness because she could with her mother.

(C) Read all the three parts of the story again and answer these questions.

(1) How did Rosamond try to persuade her mother to buy all the pretty things she saw in the shops?

Ans: Rosamond wanted to buy all the pretty thing, she saw in the shops and she tried to persuade her mother by this things saying her that this would be necessary for her use in anyway.

(2) How did her mother try to stop Rosamond from buying all the things she wanted to buy?

Ans: Whenever Rosamond wanted to buy one things, her mother told her that already this thing she had. So it was, unnecessary to buy them. In this way she stopped her from buying all the things she wanted to buying.

Lesson 9: A pound of Flesh

(C) True or false? If False, give the correct information.

(1) Bassanio was a very much rich man.

Ans: False – Antonio was a very rich man.

(2) Bassanio and Antonio hated each other.

Ans: False – Shylock and Antonio hated each other.

(3) Antonio went to shylock to borrow money.

Ans: Yes.

(4) Shylock happily gave Antonio the money he asked for.

Ans: False – Shylock gave Antonio a condition before giving money to him.

(5) Antonio needed the money to my merchandise.

Ans: False – He needed to money help Bassanio.

(D) Read the text in B again and answer the following questions.

(1) Why was Bassanio short of money all the time?

Ans: Bassanio spent more money than his earning, that’s why he was short of money all the time.

(2) Why did he go to Antonio?

Ans: He went to Antonio for help because of his falling short of his money.

(3) Why did Antonio go to shylock?

Ans: Antonio went to shylock to borrow money to give it to Bassanio.

(4) Why did shylock bring forward the bond?

Ans: Shylock brought forward the bond because he was not sure of Antonio’s “returning money” he would borrow.

(5) What could be written on the bond?

Ans: It could be written on the bond that Antonio had to repay the loan timely.

Lesson 10: The Three Caskets

(1) Why did Portia’s father make such a strange plan?

Ans: Portia’s father wanted to get her married to a good man, so he mad a strange plan.

(2) Write what you know of the three caskets.

Ans: Portia’s father had three caskets made of gold, silver, and lead. He kept three separate things into the caskets. He wanted to wear that good looking sometimes might mislead, and simple thing could lead a good thing and right path. As the gold casket carried no thing and a lead casket carried Portia’s portrait instead.

(3) How many people attempted to choose the right casket? What was the result?

Ans: Three people attempted to choose the right casket. The first to failed to find it out, and last man found right one and he got married to Portia.

(40 Who succeeded to marry Portia? Why/how?

Ans: Bassanio succeeded to marry Portia. He thought that a simple appearance could hide a good something inside. He choose a lead casket and he got the portrait of Posta. He could succeed in such a strange test. According to her father’s condition he married Portia.

(5) Why did the joyous mood at Belmont turn into sadness?

Ans: When a messenger came to Belmont to give a letter to Bassanio, from Antonio, which carried a sadness of Antonio’s ship and about Antonio’s himself, the joyous mood of Belmont turn into sadness.

Lesson 11: The Trial

(1) Who was Portia? What do you know about her?

Ans: Portia was a wealthy lady, and so beautiful. Portia was known not only for her beauty but also for her wisdom.

(2) What did Portia say regarding mercy?

Ans: Portia said regarding mercy that “mercy brings a blessing to him who shows it and to him who receives it. All of us pray to god for mercy. But god will only have mercy on us if we have mercy on others”.

(3) How did Portia save Antonio’s life?

Ans: When Portia heard that Antonio is in trouble she first told Bassanio and his friends to go to the court and then later goes with Nerissa and they both dress up as lawyers and even write a fake letter said that the real lawyer can’t came today because he was sick.

When they both go there, Portia uses her cleaver wit to save Antonio. She said that sure the words are “a pound of flesh” but she analyses the bond and quickly found that there was nothing related to blood written. So she used that as a advantage against shylock and wins the case.

 

Here is your solution of NCTB Class 9 – 10 English Solution UNIT 14 Pleasure and purpose All Lessons – Lesson 1: Books, Lesson 2: Two Mothers Remembered, Lesson 3: The sands of Dee, Lesson 4: Time, You old Gipsy Men, Lesson 5: Stopping by woods on a snowy evening, Lesson 6: The purple jar (Part – 1), Lesson 7: The purple Jar (Part – 2), Lesson 8: The purple Jar (Part – 3),Lesson 9: A pound of Flesh, Lesson 10: The Three Caskets, Lesson 11: The Trial,

I hope it will help you to solve your problems & I really appreciate you for being concerned with us.

Updated: May 15, 2021 — 8:30 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =