NCTB Class 8 English Chapter 7 Different people, different occupations Solution

Bangladesh Board Class 8 English Solution Chapter 7 Different people, different occupations Exercises Question and Answer by Experienced Teacher. NCTB Class 8 English Solution Unit 7 Different people, different occupations All Lessons – Lesson 1: Pearls! Pearls! Pearls! Lesson 2 The Ama divers Lesson 3 River gypsies in Bangladesh Lesson 4 River gypsies in Bangladesh (2).

NCTB Solution Class 8 Chapter 7 Different people, different occupations

Board

NCTB Bangladesh Board
Class

8

Subject

English
Chapter

Seven

Chapter Name

Different people, different occupations

Lesson 1: Pearls! Pearls! Pearls!

(1) Do you think ‘pearls’ were discovered by accident? Why?

Ans:Yes, I think ‘pearls’ were discovered by ancient, while human beings were searching for food at the sea shore.

(2) Why do you think pearls were valued so much in the past?

Ans: I think the pearls were valued so much in the past for its shine, throughout history. Pearl have been mentioned many times in religious texts and mythologies from the earliest times. The pearls was a sign wealth and social position.

(3) What good luck the knights thought would pearls bring them?

Ans: The knights though pearls would bring them good luck in the battles.

Lesson 2: Ama divers

(A) (1) what is the text about?

Ans: The text is about natural pearl collection.

(2) Where did the people get the pearls from?

Ans: The people got the pearls from the bottom of the Ocean Lake or river.

(B) (1) why are the Ama Divers amazing?

Ans: The Ama Divers are amazing because they are independent divers. They make their living by diving, and they dive without using oxygen cylinder or other breathing equipment’s.

(2) How deep can the Ama divers go down into sea?

Ans: The Ama divers can go down into the sea up to 25 metres.

(3) What techniques and skills do the Ama divers use in diving?

Ans: The Ama divers use their own breathing techniques and skills in diving. They push themselves down to the bottom of the sea and back to the surface again.

(4) Why do you think the young villagers are going to the city?

Ans: Though diving is risky difficult, it also may not be profitable. So the young villagers are going to the city for other secure and profitable jobs.

Lesson 3: River gypsies in Bangladesh (1)

(1) Who are river gypsies?

Ans: River gypsies are an ethnic group of people in Bangladesh.

(2) How do they live?

Ans: They live in groups and travelling from one place to another. They do not have own land, so they live a nomadic life.

(3) What do river gypsies do in winter?

Ans: In winter river gypsies return to the mainland and live in make-shift tarpaulin tents on open river banks.

(4) What do river gypsy men do for a living.

Ans: River gypsy men catch snakes and entertain people with snake charming and sell herbal cures.

(5) What do river gypsy women do for a living?

Ans: River gypsy women remain busy with fishing. They also dive to collect natural pearls in waters. They also go from door to door to sell bangles, cosmetics and other things.

(B) Discuss with your partner and circle the right answer.

(1) The term ‘ethnic’ is connected to –

Ans: People.

(2) River gypsies roam around on their boats about —– months a year.

Ans: Eight.

(3) River gypsies live in tents in –

Ans: Winter.

(4) The term ‘nomadic’ refers to a person who –

Ans: Travels from place to place.

(C) (1) The river gypsies are among the nation’s —– groups.

(2) A 2007 report said ninety eight percent live below the poverty line.

(3) Only 2 percent of gypsy children are given primary healthcare.

(4) Most gypsy children travel with their parents for an average 8 months of the year.

(5) So, they end up in a cycle of illiteracy.

Lesson 4: River gypsies in Bangladesh (2)

(1) What are the main problems that river gypsies are facing?

Ans: The river gypsies are facing many problems. First of all they are losing their customers in urban population. Hencetheir income is threatened. Secondly 24000 kilometers of previous waterways has shrunk into only 6000 kilometers in the country in dry seasons. Finally the up predictable rain and drying out of rivers have made boat movement heavily restricted.

(2) What is the effect of global climate change in Bangladesh?

Ans: The temperature of Bangladesh is getting hotter day by day as the effect of global climate change in Bangladesh.

(3) Why are many river gypsies thinking of changing their lifestyle?

Ans: Many river gypsies are thinking of changing their lifestyle in the context of changed reality.

(4) Why can’t river gypsies children go to conventional schools?

Ans: River gypsies children are born and brought up on roaming boats and they are used to water life. (They have no education and training to adapt to mainstream modern society) rather so gypsies children can’t go to conventional schools.

(5) Who are running special schools for river gypsy children? Why?

Ans: Some voluntary organisations are running special schools on boats to educate river gypsy children.

Updated: July 3, 2021 — 6:04 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *