NCTB Class 6 Math Chapter Eight Exercise 8 Solution

NCTB Class 6 Math Chapter Eight Exercise 8 Solution by Math Expert. Bangladesh Board Class 6 Math Solution Chapter 8 “Practical information And Data  Exercise 8 Solution.

Board

NCTB

Class

6

Subject

Mathematics

Chapter

8

Chapter Name

”Practical information And Data”

Exercise

8 Solution

Exercise:- 8

(1) What is the median of the numbers 4, 6, 7, 9, 12?

Solution:-

Numbers 4, 6, 7, 9, 12

Median = (5+2/2)th tern

= 6/2

= 3rd

Therefore, median is (a) 7 (Answer)

(2) Which one of the numbers 8, 9, 10, 12, 14, 16 is the median?

Solution:-

8, 9, 10, 12, 14, 16 is the median = (10+12/2)

= 22/2

= 11

(b) = 11 (Answer)

(3) Which one of the numbers 4, 5, 8, 6, 7, 12 is the mode?

Solution:-

Number are = 4, 5, 8, 6, 7, 12

Therefore, Mode = No mode value.

(4) Which one of the numbers 8, 12, 11, 12, 14, 18 is the mode?

Solution:-

Numbers are = 8, 12, 11, 12, 14, 18

Therefore, mode is = 12 (c)

(5) If the number of data is even, which of the following is median?

Solution:-

Median is — (a) The mean of two middle terms.

(6) What type of data are 48, 22, 28, 25, 15?

Solution:-

The type of data are 48, 22, 28, 25, 15 are – (a) Organised.

(7) Which of the following data are organised?

Solution:-

Data are organised – (c) 8, 6, 4, 2.

(8) Of data 6, 12, 22, 22, 16, 30, 36?

Solution:-

Data, 6, 12, 22,, 22, 26, 30, 36.

Mode = 22; Median = (7+1/2) th term= 4 th term.

Median = 22

(d) (i), (ii), (iii) are correct.

Answer questions 9-12 using the following information. The obtained results of 6 students out of 20 marks: 8, 10, 16, 14, 16, 20.

(9) What is the mode of the data?

Solution:-

Result of 6 students out of 20 marks:- 8, 10, 16, 14, 16, 20

Organized = 8, 10, 14, 16, 16, 20.

Mode of the data = (c) 16.

(10) What is the median?

Solution:-

Median = 16+14/2

= 30/2

(b) = 15

(11) What is the mean?

Solution:-

Mean of data = 8+ 10+ 14+ 16+ 16+ 20/

= 84/6

=(b) = 14

(12) The  actual information of the data is —-

Solution:-

Difference = (20-8) = 12

(iii) The lowest number score in the examination 20×40/100 = 8 marks

Therefore, (c) (ii), (iii) are correct.

 (14) The weight of Kalam is 50 kg the average weight of students of class VI is 50 kg. Which one of these two information is statistics?

Solution:-

The average weight of students of class vi is 50kg.

(15) The secured marks in mathematics of 20 students of your class are: 30, 40, 35, 50, 60, 70, 65, 75, 60, 70, 60, 30, 40, 80, 75, 90, 100, 95, 90, 85.

Solution:-

There are not organized data.

In organized, 30, 30, 35, 40, 40, 50, 60, 60, 60, 65, 70, 70, 75, 75, 80, 85, 90, 90, 95, 100.

Ascending order = 30, 30, 35, 40, 40, 50, 60, 60, 60, 65, 70, 70, 75, 75, 80, 85, 90, 90, 95, 100.

Descending order = 100, 95, 90, 90, 85, 80, 75, 75, 70, 70, 65, 60, 60, 60, 50, 40, 40, 35, 30, 30.

(d) Arithmetic mean

= 1300/20

= 65 (m)

(16) Measure and present the weights of 15 students of your class and find the mean.

Solution:-

Weight of 15 students,

= 10, 12, 12, 10, 15, 15, 18, 20, 20, 25, 25, 22, 22, 28 (kg)

Therefore, mean = 214/15

= 14.27 kg.

(17) Find the median of the following data:

9, 12, 10, 6, 15, 8, 7, 14, 13

Solution:-

Median of the given data

= (9+1/2)th term          [In organized 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15]

= 5th term

Therefore, median is = 10 (Answer)

(18) Find the median of the following data:

1400, 2500, 1500, 700, 600, 900, 1050, 1100, 800, 1200.

Solution:-

Organizing data = 600, 700, 800, 900, 1050, 1100, 1200, 1400, 1500, 2500.

Therefore, median = (1050+100/2)

= 6th

Therefore, median is = 16

(19) Find the median of the data: 9, 16, 14, 22, 17, 20, 11, 7, 19, 12, 21,.

Solution:-

Ordained data = 7, 9, 11, 12, 14, 16, 17, 19, 20, 21, 22

Therefore, median = (11+1/2)th

Therefore, median is = 16

(20) Find the median of the numbers 5, 7, 12, 10, 9, 19, 13, 15,16, 24, 21, 23, 25, 11, 14, 20.

Solution:-

Organizing data

= 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 23, 24, 25

Median = 14+15/= 14.5

(21) The numerical values of some data 4, 5, 6, 7, 8, 9 , 10, 11.

Solution:-

The mode value is 8.

(22) Find the mode of the data of the numerical valued 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Solution:-

No mode value.

(23) Following are the weekly saving (in taka) of 38 labours:

155, 165, 173, 143, 168, 146, 156, 162, 158, 148, 159, 147, 150, 136, 132, 156, 140, 155, 145, 135, 151, 141, 169, 140, 125, 122, 140, 137, 145, 150, 164, 142, 156, 152, 146, 148, 157 and 167.

Solution:-

Taka

No of labar

155

2

165

173

143

168

146

156

162

158

148

159

147

150

136

132

156

140

145

135

157

141

169

 (a) Arrange the data in order, put them in tabular form and find the mean.

Solution:-

In order arranging, 122, 125 ,

Mean = 5681/38 Rs

= 149.05 Rs

(b) Find the median and mode.

Solution:-

Median = 145+135/2

= 140TK.

(c) Mode = 156 TK.

(25) A students writes the following numbers taking from 20 to 40.

21, 37, 40, 22, 39, 35, 22, 25, 32, 22, 21, 37, 40, 22, 39, 35, 25, 22, 37, 39, 32, 22, 37, 32, 40, 37, 22, 35, 22

(a) Write down the given numbers in order of their values?

Solution:-

25, 25, 32, 32, 32, 35, 35, 35, 37, 37, 37, 37, 37, 39, 39, 39, 40, 40, 40.

(b) Determine the median and the mode of the data.

Solution:-

Median = 32+35/2

= 33.5

(c) Draw the line graph of the given data.

Solution:-

Mode of data is 40, 22.

Updated: December 7, 2020 — 11:38 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *