Ncert Science Class 7 Solutions Chapter 2

Ncert Science Class 7 Solutions Chapter 2 Nutrition in Animals

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 7th class students for the Solutions of NCERT Class 7 Science Book Chapter 2, Nutrition in Animals. Here students can easily find step by step solutions of all the questions in Nutrition in Animals. Also our Expert Science Teacher’s solved all the problems with easily understandable language with proper guidance so that all the students can understand easily. Here in this post students will get chapter 2 solutions. Here all Question Answer are based on NCERT latest syllabus.

Nutrition in Animals Exercise question Solutions :

(1) Fill in the blanks :

(a) The main steps of nutrition in humans are ___, ___,___,___ and ___.

(b) The largest gland in the human body is ___.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ___ juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called ___.

(e) Amoeba digests its food in the ___.

Answer : 

(a)  ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b) Liver

(c) Digestive

(d) Villi

(e) Food vacuole.

(2) Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach.

Answer :  

False.

Because the digestion of starch begins in mouth while intake food and saliva break down starch in sugar.

(b) The tongue helps in mixing food with saliva.

Answer :  

Above statement is – True

(c) The gall bladder temporarily stores bile.

Answer : 

Above statement is – True

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time.

Answer : 

Above statement is – True

(3) Tick mark the correct answer in each of the following :

(a) Fat is completely digested in the

(i) stomach (ii) mouth

(iii) small intestine (iv) large intestine

Answer : 

Small intestine is the correct answer.

Because, Fat is completely digested in the Small intestine.

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach (ii) food pipe

(iii) small intestine (iv) large intestine

Answer : 

large intestine is the correct answer.

Because, Water from the undigested food is absorbed mainly in the Large intestine.

(4) Match the items of Column I with those given in Column II:

 Column I :  Column II :
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Fatty acids and glycerol
Proteins Sugar
Fats Amino acids

Answer :  

Food components → Product(s) of digestion

Carbohydrates → Sugar

Proteins → Amino acids

Fats → Fatty acids and glycerol

(5) What are villi? What is their location and function?

Answer :  

Villi are small finger like projection that are located in the inner wall of small intestine that are meant for the absorption of the food we eat and make them flow with the blood stream to the body were it is needed they are made up of cells.

(6) Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

Answer :  

liver produce the Bile.

Bile help to breaks down fats into fatty acids.

(7) Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Answer :  

Cellulose is the carbohydrate that is digested by the ruminants but not by human as the human lack of cellulose enzyme to digest cellulose which was present in human in the appendix but as human don’t use the organ.

(8) Why do we get instant energy from glucose?

Answer :  

We eat food that is first breakdown carbohydrates converted then absorbed as glucose in the blood in sugar form and here the glucose is directly in the sugar form which is easy to absorb by blood.

(9) Which part of the digestive canal is involved in :

(i) absorption of food ____.

(ii) chewing of food ___.

(iii) killing of bacteria ___.

(iv) complete digestion of food ___.

(v) formation of faeces ___.

Answer : 

(i) Small intestine.

(ii) Buccal cavity.

(iii) Stomach.

(iv) Small intestine.

(v) Large intestine.

(10) Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba and human beings.

Answer : 

  • Similarity :

Both human and amoeba are heterotrophs because both take the food from other organisms

  • Difference :

The human have digestive system by which the food is absorbed through the buccal cavity and the amoeba does not have the digestive system which intake the food by the pseudopodia. Human gets nutrients digested in different regions and amoeba directly digest.

(11) Match the items of Column I with suitable items in Column II

 Column I  Column II
(a) Salivary gland (i) Bile juice secretion
(b) Stomach (ii) Storage of undigested food
(c) Liver (iii) Saliva secretion
(d) Rectum (iv) Acid release
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f ) Large intestine (vi) Absorption of water
(vii) Release of faeces

Answer :  

  • (a) Salivary gland → (iii) Saliva secretion
  • (b) Stomach → (iv) Acid release
  • (c) Liver → (i) Bile juice secretion
  • (d) Rectum → (ii) Storage of undigested food
  • (e) Small intestine → (v) Digestion is completed
  • (f) Large intestine → (vi) Absorption of water

 

More Solutions : 

👉 Nutrition in Plants

👉 Heat

👉 Acids, Bases and Salts

Updated: June 30, 2023 — 5:27 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *