Ncert English Class 8 Solutions A Short Monsoon Diary

Ncert English Class 8 Solutions A Short Monsoon Diary

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 8th class students for the Solutions of NCERT Class 8 English Book Chapter 8, A Short Monsoon Diary. Here students can easily find step by step solutions of all the questions in A Short Monsoon Diary. Also our Expert English Teacher’s solved all the problems with easily understandable language with proper guidance so that all the students can understand easily. Here in this post students will get chapter 8 solutions. Here all Question Answer are based on NCERT latest syllabus.

A Short Monsoon Diary Exercise question Solutions :

  • Comprehension Check (I) : 

(1) Why is the author not able to see Bijju?

Answer :  

The author is not able to see Bijju because of the mist that covered the hills like a blanket. The hills are completely concealed by the mist-due to this reason, the author only could hear his voice but could not see him.

(2) What are the two ways in which the hills appear to change when the mist comes up?

Answer :  

When the mist comes up, it conceals and covers the hills completely just like a blanket and spreads silence too. Moreover, the trees that are usually ringing with bird song, but now seems to appear deathly and silent as though it is a midnight.

  • Comprehension Check (II) :  

(1) When does the monsoon season begin and when does it end? How do you prepare to face the monsoon?

Answer : 

The monsoon season in Mussoorie begins from June 24 or 25 and it ends by august 31 or mid September. To face the monsoon we usually take out our umbrellas and rain coats.

(2) Which hill-station does the author describe in this diary entry?

Answer : 

In this diary entry, the author beautifully describes the loveliness of the hill station named, Mussoorie.

(3) For how many days does it rain without stopping? What doesthe author do on these days?

Answer : 

It rains without stopping for eight or nine days. Due to the damp and soggy weather he could not go outside. The author keeps pacing his room and looking out of the window at a few bobbing umbrellas.

(4) Where do the snakes and rodents take shelter? Why?

Answer :  

As the holes of the snakes and rodents are flooded with the rain water, the snakes and rodents take shelter in roofs, attics and go downs to protect themselves from getting wet.

(5) What did the author receive in the mail?

Answer : 

The author receive a cheque in the mail.

  • Working with the Text :

(1) Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March 23. Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March.

Answer :  

According to the author’s diary entries, June 24 is the first day of monsoon mist. The hills are completely concealed by the white blanket of mist. It covers the hills the silence. Even all the birds became so silent when the mist start climbing up the hill. The forest also become deathly as if it is midnight. The real monsoon starts setting in from June 25 and it is welcomed by the whole nature. The first cobra lily takes its head out from the ferns. By august 2, people get accustomed with the monsoon season. All though, there was no storm, no thunder, just a steady swish of a tropical downpour. If rains all night and makes sleeping difficult. Rain starts drumming on the wavy tin roofs. Peoples enjoys the notes of the raindrops. Snakes and rodents take shelter in roofs, attics and go downs to save themselves from getting wet in the rain water. March 23 indicates the end of winter. The blackest clouds followed by a heavy hail storm, slowly spread around the sky. And soon this clears the sky and a rainbow starts forming.

(2) Why did the grandmother ask the children not to kill the Chuchundar?

Answer : 

The grandmother asked the children not to kill the chuchundar because according to her, chuchundars are very lucky and bring in money and good fortune.

(3) What signs do we find in Nature which show that the monsoons are about to end?

Answer :

The sings that show that the monsoons are about to end are that wild balsam, dahlias, begonias and ground orchids begin to appear. The seeds of the cobra lily are turning red which signifies that the rains are coming to an end and the monsoon season is almost over.

(4) Complete the following sentences.

(i) Bijju is not seen but his voice is heard because ___

(ii) The writer describes the hill station and valley as ___

(iii) The leopard was successful in ___ but had to flee when ___.

(iv) The minivets are easily noticed because ___.

(v) It looks like a fashion display on the slopes when ___.

(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because ___.

Answer : 

(i) Bijju is not seen but his voice is heard because “the thick mist conceals and covers the hills”

(ii) The writer describes the hill station and valleys as a paradise that might have been.

(iii) The leopard was successful in attacking one of Bijju’s cows but had to flee when Bijju’s mother came screaming imprecations

(iv) The minivets are easily noticed because of their bright colours.

(v) It looks like a fashion display on the slopes when ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly orchids bloom.

(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because they have been flooded out of their holes and burrows.

(5) ‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.’

(i) Why has the writer used the word, ‘springing’?

Answer :

The author is inside the room and the tin roof stops the rain from leaking inside. Due to this reason, the writer is untouched by the rain physically.

(ii) How is the writer untouched by the rain?

Answer :

Although the writer is physically untouched by the rain, but he is in touch with the rain at the same time because he can feel the rain as it has be drumming on the corrugated tin roof of his house. He can also see the rain from inside his room.

(iii) How is the writer in touch with the rain at the same time?

Answer :

Although the writer is physically untouched by the rain, but he is in touch with the rain at the same time because he can feel the rain as it has be drumming on the corrugated tin roof of his house. He can also see the rain from inside his room.

(6) Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together.

Answer :

When it rains incessantly for days together, everything becomes damp and soggy around. It becomes difficult to go out. The hillsides are green as late-monsoon flowers such as dahlias, begonias, balsam and ground orchids begin to appear. Snakes and rodents, flooded out of their holes and burrows due to the endless rain.

(7) What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end?

Answer :

With the arrival of monsoon season, the first cobra Lily appears from the ferns. However, when the cobra seeds slowly begin to turn red, it signifies that the monsoon is coming to an end. That is the significance of cobra Lily in relation to the monsoon season.

  • Working with the Language :

(1) Here are some words that are associated with the monsoon. Add as many words as you can to this list. Can you find words for these in your languages?

downpour, floods, mist, cloudy, power cuts, cold, umbrella.

Answer : 

The following words are associated with the monsoon.

(i) rain,

(ii) Mud,

(iii) raincoat,

(iv) Damp weather,

(v) Soggy,

(vi) Fog,

(vii) Thunder.

 

More Solutions : 

👉 The Ant and the Cricket

👉 The Tsunami

👉 Geography Lesson

👉 Glimpses of the Past

👉 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory

👉 The Last Bargain

👉 The Summit Within

👉 The School Boy

👉 This is Jody’s Fawn

👉 A Visit to Cambridge

👉 On the Grasshopper and Cricket

Updated: June 30, 2023 — 4:25 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *