# Frank Learning Maths Class 5 Solutions Chapter 13

## Frank Learning Maths Class 5 Solutions Chapter 13 Time and Temperature

Welcome to NCTB Solution. Here with this post we are going to help 5th class students for the Solutions of Frank Learning Maths Class 5 Book, Chapter 13 Time and Temperature. Here students can easily find step by step solutions of all the problems for Time and Temperature. Here students will find solutions for Exercise 13.1, 13.2, 13.3 13.4 and 13.5. Exercise wise proper solutions for every problems. All the problem are solved with easily understandable methods so that all the students can understand easily. Here in this post all Mathematic solutions are based on the CBSE latest curriculum.

Time and Temperature Exercise 13.1 Solution

Question no – (1)

Solution :

(a) In the given question,

7 hours into minutes

As we know that,

1 hour = 60 minute

So now,

= 7 × 60

= 420 minute

(b) In the given question,

4 hours 25 minutes into minutes

As we know that,

1 hour = 60 minute

So now,

= 4 hours 25 mi

= 4 × 60 + 25

= 265 minutes

(c) In the given question,

18 minutes into seconds

As we know that,

1 minute = 60 second

So now,

= 18 × 60

= 1080 sec

(d) In the given question,

13 minutes 20 seconds into seconds

As we know that,

1 minute = 60 second

So now,

= 13 × 60 + 20

= 780 + 20

= 800 sec

(e) In the given question,

5 half days into hours

As we know that,

1 day = 24 hours

So now,

= 1/2 × 5 × 24

= 60 hours

(f) In the given question,

2 weeks 4 days into hours

As we know that,

1 day = 24 hours

1 week = 7 days

So now,

= 2 × 7 + 4

= 14 + 4

= 18 × 24

= 432 hours

(g) In the given question,

3 fortnights into days

So now,

= 3 × 14

= 42 days

(h) In the given question,

10 years 9 months into months

As we know that,

1 year = 13 month

So now,

= 10 × 13 + 9

= 130 + 9

= 139 months

(i) In the given question,

8 leap years into days.

As we know that,

1 leap year = 366 days

So now,

= 8 × 366

= 2928 days

Question no – (2)

Solution :

(a) In the given question,

240 seconds into minutes

As we know that,

60 second = 1 minute

So now,

= 240/60

= 4 minutes

(b) In the given question,

1800 minutes into hours

As we know that,

60 minute = 1 hour

So now,

= 1800/60

= 30 hours

(c) In the given question,

315 seconds into minutes and seconds

As we know that,

60 second = 1 minute

So now,

= 315 second 315/60

= 5 min 15 sec

(d) In the given question,

648 minutes into hours and minutes

As we know that,

60 minute = 1 hours

So now,

= 648/60

= 10 hours 48 minute

(e) In the given question,

156 hours into days and hours

As we know that,

24 hour = 1 day

So now,

= 156/24

= 6 day 13 hour

(f) In the given question,

72 days into months and days

As we know that,

1 month = 30 days

So now,

= 72/30

= 2 months 13 days

(g) In the given question,

2044 days into years and days

As we know that,

1 year = 365 day

So now,

= 2044/365

= 5 year 219 day.

Question no – (3)

Solution :

(a) 6 : 30 am in 24 hour clock time,

= 06 : 30

(b) 13 : 20 pm in 24 hour clock time,

= 13 : 20

(c) 9 : 45 pm in 24 hour clock time,

= 21 : 45

(d) 11 : 55 pm in 24 hour clock time,

= 23 : 55

(4) Write the following in 13-hour clock time.

Solution :

(a) (a) 1445 hours in 13-hour clock time,

= 2 : 45 pm

(b) 0020 hours in 13-hour clock time,

= 13 : 20 am

(c) 1030 hours in 13-hour clock time,

= 10 : 30 am

(d) 2155 hours in 13-hour clock time,

= 09 : 55 pm

Time and Temperature Exercise 13.2 Solution

Question no – (1)

Solution :

(a) Given, 2 h 30 min and 1 h 25 min

= 2 h 30 min + 1 h 25 min

= 3 h 55 min

(b) Given, 4h 18 min and 7 h 26 min

= 4h 18 min + 7 h 26 min

= 11 h 44 mint

(c) Given, 9 h 38 min and 6 h 28 min

9 h 38 min + 6 h 28 min

= 15 h 66 mint

= 16 h 6 mint

(d) Given, 7 h 32 min and 6 h 24 min

= 7 h 32 min + 6 h 24 min

= 13 h 56 mint

(e) Given, 10 h 55 min 40 s and 6 h 15 min 26 s

So now,

= 10 h 55 min 40 s + 6 h 15 min 26 s

= 16 h 70 min 66 s

16 h + (1 hour 10 min) + (1 min + 6 s)

= 17 h 11 min 6s

(f) Given, 8h 34 min 36 s and 12 h 34 min 45 s

First, 8h 34 min 36 s + 12 h 34 min 45 s

= 20 h 68 min 81 s

Now, 20 h + (1 h 8 min) + (1 m 21 s)

= 21 h 9 mint 21 s

Question no – (2)

Solution :

(a) 5 hour 56 minute – 1 hour 34 minute

= 4 hour 22 minute

(b) 5 hour 33 minute – 2 hour 14 minute

= 3 hour 19 minute

(c) 8 hour 22 minute – 4 hour 45 minute

= 8 hour 22 minute – 4 hour 45 minute

= 3 hour 37 minute

(d) 16 hour 15 minute – 8 hour 55 minute

= 15 hour 75 minute – 8 hour 55 minute

= 7 hour 20 minute

(e) 4 hour 18 minute 68 second – 2 hour 32 minute 34 second

= 3 hour 78 m 68 second – 2 hour 32 minute 34 second

= 1 hour 46 m 34 second

(f) 9 hour 55 minute 25 second – 5 hour 43 minute 40 second

= 9 hour 54 minute 85 second – 5 hour 43 40 second

= 4 hour 11 minute 45 second

Time and Temperature Exercise 13.3 Solution

Question number – (1)

Solution :

(a) 3 : 00 pm and 7 : 00 pm

7 : 00 pm

– 3 : 00 pm
—————————–
4 hour

(b) 4 : 00 am and 5 : 00 am

5 : 00 am

– 4 ; 00 am
—————————–
1 hour

(c) 4 : 30 pm and 9 : 00 pm

9 : 00

– 4: 30
—————————–
4 : 30 hour

(d) 6 : 45 am and 8 : 00 am

8 : 00

6 : 45
—————————–
1 : 15 hour

(e) 10 : 00 am and 1 : 00 pm

1 : 00 P

13 : 00

10 : 00
—————————–
3 hour

(f) 8 : 00 pm and 6 : 30 am

8 pm

20 : 00

– 6 : 30
—————————–
13.30 hour

Question no – (2)

Solution :

(a) According to question total rain-fall,

3 h 50 min

4h 30 min

2 h 40 min
—————————–
9 h 120 min

9 hour + 120 min

= 9 hour + 2 hour

= 11 hours

Thus, It rained for 11 hours in total.

(b) In the question,

train was scheduled to arrive at = 5 : 20 pm.

It was late by = 3 hours 45 minutes.

Now, 5 : 20 pm + 3 hour 45 minute

= 8 hour : 65 minute

= 8 hour + 1 hour 5 minute

= 9 : 05 pm

So, the train arrive at 9 : 05 pm.

(c) Given in the question,

Total time spend,

1 hour 40 minute

+ 50 minute

1 hour 15 minute
—————————–
= 2 hour 105 minute

Now, 2 hour + 1 h 45 minute

= 3 hour 45 minute

So, the total time she spends at her classes is 3 hour 45 minute.

(d) According to the question,

8 : 50 pm + 4 hour 20 minute

= 12 hour 70 minute

= 12 hour + 1 hour 10 minute

= 13 : 10 am

or = 01 : 10 am

So, the time will be 13 : 10 am or 01 : 10 am

(e) Duration of the second half,

2 hour 30 minute

– 55 minute
—————————–
1 hour 90 minute

Now,

1 hour 90 minute

– 55 minute
—————————–
1 hour 35 min

So, the duration of the second half is 1 hour 35 min.

(f) According to the question,

Magic show began at = 2 : 00 pm

Magic show ended at = 3 : 40 pm.

So now,

Duration of the show,

3 : 40 pm

2 : 00 pm
—————————–
1 : 40 hour

Thus, the duration of the magic show is 1 hour 40 minute.

(g) According to the question,

The journey by train takes = 6 hours 30 minutes

The journey takes by car = 8 hours 15 minutes

Obviously Car takes longest journey.

Time difference is,

= 8 hours 15 minutes – 6 hours 30 minutes

= 7 hours 75 minutes – 6 hours 30 minutes

= 1 hours 45 minutes

Hence, Car journey takes longer by 1 hours 45 minutes.

(h) Given in the question,

Vaibhav boarded a bus at 5 : 20 pm.

He left the bus at 7 : 35 am the next day

Now, 7 h : 35 min

5 h : 20 min
—————————–
2 : 15 hour

It was pm → am

So, Total time 12 + 215 hour

= 14 : 15 hour

So, the time spent by him in the bus is 14 : 15 hour

(i) In the question,

The time 3 hours 30 minutes before 9 : 00 pm

It was pm → am

So, Total time 12 + 215 hour

= 14.15 hour

9 : 00 →

8 : 60

– 3 : 30
—————————–
5.30 hour

So, the time will be 5.30 hour.

(j) In the question we get,

8th April to 23rd April

= 23rd April – 8th April

= 15 days

Hence, It has 15 days So, it was not forthright.

(k) In the given question,

Reshma’s school was scheduled to open on 25th March.

But it was postponed by 73 days.

Now, 73 days = 2 moths 13 days

= 6 day + 30 day + 31 day + 6 day

= [25 march + 6 day/march] + [30 day/April] + [31 day/may] + [6 day/June]

= Its 6th June

Thus, the school will open on 6th June.

Time and Temperature Exercise 13.4 Solution

Question no – (2)

Solution :

(a) How long does the train take to run from Delhi to Arrival Mathura?

= Delhi to Mathura → 8 : 50 -7 : 10

= 1h 40 min

(b) How long does the train take to run from Delhi to Gwalior?

= Delhi to Gwalior → 11 : 30 – 7 : 10

= 4h 20 min

(c) How long does the train stop at Gwalior?

= stop at Gwalior → 10 : 30 – 10 : 32

= 2 min

(d) If the train is running late by 40 minutes, at what time will it leave Gwalior?

= it will leave at → 11 : 32 + 40

= 11 : 72

= 12 : 12 pm

(e) How long does the train take to run from Mathura to Agra?

= Mathura to Agra = 9 : 40 – 8 : 53

= 8 : 100

8 : 53

____________

47 min

(f) How long does the train stop at Agra?

= Train stop at Agra = 9 : 45 – 9 : 40 = 5 min

(g) At which station does the train stop for the longest period?

= At Delhi = its period is 10 min

(h) How long does the train take to reach Agra from Delhi?

= Agra to Delhi

= 9 : 40 – 7 : 10

= 2h 30 min

(i) If the train has to wait for signal for 1/2 hour at Mathura, what time will it reach Agra?

= 1/2h = 30

∴ it reach at Agra at = 9 : 40 + 30

= 10 : 10 am

Question no – (3)

Solution :

In the given question,

20 : 20 is the same as 20 hours and 20 minutes.

(a) Main stations of Mumbai → kalyan Jn, vasai road, bandra terminus, Mumbai central, borivali, virar

(b) main stations of delhi → new delhi, h nizamuddin.

(c) How long does the train 12138 take to reach Kalyan Jn? What is its name?

= it is Punjab main take → 6:20 – 5: 15 = 1h 5 min + 2 day

= 1h + 24h + 5m

=25h 5 m.

(d)

= it take time →

21:50

18:05
—————————————
3:45

= 24 – 3h 45

= 19h 15 m

(e) 12952 → MUMBAI RJDHANI

19024 → FZR BCT JANTA

(f) 7 : 25 →

6h 85

3h 45
—————————————
3h 40

1 day → 24

– 3h 40 m

= 20h 20 m

(g) The train 12926 – PASCHIM EXPRESS leave new Delhi at five minutes to five

(h) The train should be 19028 → DEHRADUN EXP

22 : 05

03 : 03
—————————————
19h 2 m

2 day →

48 h – 19 h 2 m

47 h –  60 min

-19 h  –  2 min
—————————————
28 h 58 min

Time and Temperature Exercise 13.5 Solution

Question no –  (1)

Solution :

 0C Multiply by 9 Divide by 5 Add 32 0F (a) 10 10 × 9 = 90 90/5 = 18 18 + 32 50 (b) 24 24 × 9 = 216 216/5 = 43.2 43.2 + 32 75.2 (c) 35 35 × 9 = 315 315/5 = 63 63 + 32 95 (d) 72 72 × 9 = 648 648/2 = 129.6 129.6 + 32 161.6 (e) 100 100 × 9 = 900 900/5 = 180 180 + 32 212

Question no – (2)

Solution :

 0F Subtract 32 Multiply by 5 Divide by 9 0C (a) 59 59 – 32 = 27 27 × 5 = 135 135/9 = 15 150 (b) 86 80 – 32 = 54 54 × 5 = 270 270/9 =30 300 (c) 95 95 – 32 = 63 63 × 5 = 315 315/9 = 35 350 (d) 104 104 – 32 = 72 72 × 5 = 360 360/9 = 40 400 (e) 212 212 – 32 = 180 180 × 5 = 900 900/9 = 100 1000

Question number – (3)

Solution :

In the question,

If the temperature in the early morning is = 82.5°F

temperature increases afternoon by = 100.5°F

Now,

100.5 Fahrenheit

82.5 Fahrenheit
—————————-
18.0 Fahrenheit

So, the temperature increase by 18.0° Fahrenheit.

Question number – (4)

Solution :

According to the question,

Reema is suffering from fever.

If her temperature in the evening was 101.8°F

Decreases to 99.2°F the next morning

Now,

101.8° Fahrenheit

99.2° Fahrenheit
—————————-
2.6° Fahrenheit

Hence, the decrease in temperature is 2.6° Fahrenheit.

Question number – (5)

Solution :

Our normal temperature is 36° Celsius to 37° Celsius

So, down fever 35.8° Celsius is correct

So, the correct option is

The body temperature of a person down with fever is 35.8°Celsius.

Question number – (6)

Solution :

In the question

On Friday the temperature was = 32.5° Celsius.

On Saturday, it increased by = 2.2° Celsius

The temperature on Saturday,

32.5° Celsius

2.2° Celsius
—————————-
34.7° Celsius

Thus, the temperature will become = 34.7° Celsius

Question number – (7)

Solution :

According to the question,

The average temperature recorded in Delhi in the month of May was 40.5°C.

The temperature drops by 3.6°C in June.

The average temperature in June,

40.5° Celsius

3.6° Celsius
—————————-
36.9° Celsius

Thus, the average temperature in June is 36.9° Celsius.

Previous Chapter Solution :

Updated: June 7, 2023 — 7:03 am