**Balbharati Solutions Class 5 Mathematics Measuring Time**

Welcome to NCTB Solutions. Here with this post we are going to help 5th class students for the Solutions of Balbharati Class 5 Math Book, Problem Set 43, 44 and 45, Measuring Time. Here students can easily find step by step solutions of all the problems for Measuring Time. Also our Expert Mathematic Teacher’s solved all the problems with easily understandable methods with proper guidance so that all the students can understand easily. Here in this post students will get Measuring Time solutions. Here all the solutions are based on Maharashtra State Board latest syllabus.

**Measuring Time all Question Solutions :**

**Problem Set 43 : **

**Question no – (1)**

**Solution : **

**Clock – (i)**

See the above clock

Their are two hands minute hand and hour hand

The hour hand is on 2

And the minute hand on 5

It means that 5×5 = 25 min

Hence, the answer is 25 min past 2

**Clock – (ii)**

See the above clock

Their are two hands minute hand and hour hand

The hour hand is on between 7&8

And the minute hand on 10

It means that 5×10 = 50 min

So, the answer is 50 min past 7

**Clock – (iii)**

See the above clock

Their are two hands minute hand and hour hand

The hour hand is on 8

And the minute hand on 1

It means that 5×1 = 5 min

Hence, the answer is 5 min past 8

**Clock – (iv)**

See the above clock

Their are two hands minute hand and hour hand

The hour hand is on 4 & 5

And the minute hand on 5

It means that 5×8 = 40 min

So, the answer is 40 min past 4

**Question no – (2)**

**Solution : **

**(1) Four thirty**

We know, Time given is Four thirty

The hour hand is on 4

And the minute hand on 5 × 6 = 30

**(2) Quarter past nine**

We know, Time given is

The hour hand is on 9

And the minute hand on 3 because 5 × 3 = 15

**(3) Quarter to five**

We know, Time given is

The hour hand is in between 4 and 5

And the minute hand on 9 because 5 × 9 = 45

**(4) 20 minutes past 11**

We know, Time given is

The hour hand is in between 11 and 12

And the minute hand on 4

**Question no – (3)**

**Solution : **

The bus that leaves Nashik at 5 o’clock in the morning

We can write 5 o’clock as 5 : 00

The bus reaches Pune that same day at ten thirty in the morning

We can write ten thirty as 10 : 30

Hours :

10

-5

——————–

5

Minute :

30

– 00

——————–

30

Hence, the bus journey take 5 : 30 hour.

**Question no – (4)**

**Solution : **

A play that was to start at nine fifteen at night

We can write nine fifteen as 9 : 15

A play was delayed by half an hour

We can write as 0 : 30

We add the delayed time with starting time

Hours :

9

+

——————–

9

Minute :

15

+ 30

——————–

45

Therefore, play start at 9:45 o’clock.

**Question no – (5)**

**Solution : **

A train leaves Mumbai at ten fifteen at night

We can write ten fifteen as 10 : 15 O’clock

A train reaches Nagpur at one forty the next afternoon

We can write one forty as 1 : 40 O’clock

Hours in between ten fifteen at night to 12 at night is –

Hours :

12

-1

——————–

1

Minute :

00

– 15

——————–

45

Here we give borrow 1 hour because 15 is not subtracted from 00

So, Hours in between ten fifteen at night to 12 at night is 1:45 hours

And the hours between 12 at night to one forty the next afternoon

If the clock is 24 hour clock then 1:40 at at afternoon can be written as 13:40

Hours :

1

-13

——————–

14

Minute :

45

– 40

——————–

85

60 min = 1 hour

So, here 14 + 1 = 15 hours

remaining 25 min from 85 min

15 : 25 hours train journey takes.

**Problem Set 44 : **

**Question no – (1)**

**Solution : **

**(1) 30 minutes past 10 in the morning**

In 12 hour clock the clock is divide into two parts

One part is from 12 O’clock at night to 12’O clock at afternoon

And second part is from 12 O’clock at afternoon to 12’O clock at night

In 24 hour clock after 12 O’clock at afternoon instead of starting 1,2,3…..

Continue with 13,14,15…….

So, 30 minutes past 10 in the morning shows the time in 24 hour clock as 10:30

**(2) 10 minutes past 8 in the morning**

In 12 hour clock the clock is divide into two parts

One part is from 12 O’clock at night to 12’O clock at afternoon

And second part is from 12 O’clock at afternoon to 12’O clock at night

In 24 hour clock after 12 O’clock at afternoon instead of starting 1,2,3…..

Continue with 13,14,15…….

So, 10 minutes past 8 in the morning shows the time in 24 hour clock as 8:30

**(3) 20 minutes past 1 in the afternoon**

In 12 hour clock the clock is divide into two parts

One part is from 12 O’clock at night to 12’O clock at afternoon

And second part is from 12 O’clock at afternoon to 12’O clock at night

In 24 hour clock after 12 O’clock at afternoon instead of starting 1,2,3…..

Continue with 13,14,15…….

So, 20 minutes past 1 in the afternoon shows the time in 24 hour clock as 13:20

**(4) 40 minutes past 5 in the evening**

In 12 hour clock the clock is divide into two parts

One part is from 12 O’clock at night to 12’O clock at afternoon

And second part is from 12 O’clock at afternoon to 12’O clock at night

In 24 hour clock after 12 O’clock at afternoon instead of starting 1,2,3…..

Continue with 13,14,15…….

So, 40 minutes past 5 in the evening shows the time in 24 hour clock as 17:40

**Question no – (2)**

**Solution : **

In 12 hour clock the clock is divide into two parts

One part is from 12 O’clock at night to 12’O clock at afternoon

And second part is from 12 O’clock at afternoon to 12’O clock at night

In 24 hour clock after 12 O’clock at afternoon instead of starting 1, 2, 3…..

Continue with 13, 14, 15…….

Pm means after 12 O’clock at afternoon

Am means before 12 O’clock at afternoon

**For using above information convert time in 24 hour clock**

9 : 10 am means 9 : 10

2 : 10 pm means 14 : 10

5 : 25 pm means 17 : 25

11 : 10 pm means 23 : 10

7 : 25 am means 7 : 25

9 : 10 am → 9 : 10

2 : 10 pm → 14 : 10

5 : 25 pm → 17 : 25

11 : 10 pm → 23 : 10

7 : 25 am → 7 : 25

**Problem Set 45 : **

**Question no – (1)**

**Solution : **

**(1) 2 hours 30 minutes can be written as 2:30**

4 hours 55 minutes can be written as 4:55

Hours :

2

+ 4

——————–

6

Minutes :

30

+ 55

——————–

85

That’s mean 7 h 25 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 6 hours

6 + 1 = 7

So, 85 – 60 = 25 min

**∴** Addition of 2 hours 30 minutes + 4 hours 55 minutes is 7 hours 25 minutes

**(2) 3 hours 50 minutes can be written as 3 : 50**

4 hours 20 minutes can be written as 4:20

Hours :

3

+ 4

——————–

7

Minutes :

50

+ 20

——————–

70

That’s mean, 8 h 10 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 7 hours

7 + 1 = 8

So, 70 – 60 = 10 min

**∴ **Addition of 2 hours 30 minutes + 4 hours 55 minutes is 8 hours 10 minutes.

**(3) 3 hours 45 minutes can be written as 3:45**

1 hours 35 minutes can be written as 1:35

Hours :

3

+1

——————–

4

Minutes :

45

+ 35

——————–

80

That’s mean, 5 ;h 20 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 4 hours

4 + 1 = 5

So, 80 – 60 = 20 min

Addition of 3 hours 45 minutes + 1 hour 35 minute is 5 hours 20 minutes.

**(4) 4 hours 15 minutes can be written as 4:15**

2 hours 50 minutes can be written as 2:50

Hours :

4

+ 2

——————–

6

Minutes :

15

+50

——————–

65

So, time is 7 h 05 min.

Here, we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 6 hours

6 + 1 = 7

So, 65 – 60 = 5 min

**∴** Addition of 4 hours 15 minutes + 2 hours 50 minutes is 7 hours 5 minutes.

**Question no – (2)**

**Solution : **

**(1) 3 hours 10 minutes can be written as 3 : 10**

2 hours 40 minutes can be written as 2:40

Hours :

3

– 2

——————–

0

Minutes :

10

– 40

——————–

30

That’s mean, 0 h 30 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 10 min

because 40 can not subtracted from 10

So, the answer of 3 hours 10 minutes – 2 hours 40 minutes is 00 hours 30 minutes.

**Question no – (3)**

**Solution : **

A government office opens at 7 in the morning

A government office closes at 3 in the afternoon

In 24 hour clock 3 O’ clock in the afternoon can be written as 15 O’clock

Hours :

15

-7

——————–

8

Minutes :

00

– 00

——————–

00

Therefore, the government office open 8 hours

**Question no – (4)**

**Solution : **

A movie starts at 45 minutes past 3 in the afternoon

In 24 hour clock 45 minutes past 3 in the afternoon can be written as 15:45

A movie finishes two and a half hours later

It can be written as 2:30

For calculating movie end time add starting time with movie hour,

Hours :

15

+2

——————–

17

Minutes :

45

+ 30

——————–

75

That’s mean, 18 h 15 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 18 hour

18 + 1 = 6

So, 75 – 60 = 15 min

In 12 hour clock 18:15 can be written as 6 : 15 in evening

So, the movie end time is 6 :15 evening.

**Question no – (5)**

**Solution : **

Sakharam was ploughing the field from 8 in the morning

At 12:30 in the afternoon he stopped and started for home

Sakharam reached home at 1:30

For calculating hours Sakharam was ploughing the field

Hours :

12

-8

——————–

4

Minutes :

30

-00

——————–

30

4:30 hours Sakharam was ploughing the field

In 24 hour clock 1:30 O’clock in the afternoon can be written as 13:30 O’clock

For calculating hours to reach home from the field

Hours :

13

-12

——————–

1

Minutes :

30

– 30

——————–

00

1 hour take reach home from the field

So, the answer is –

4 : 30 hours Sakharam was ploughing the field

1 hour take reach home from the field.

**Question no – (6)**

**Solution : **

Rambhau started the water pump at ten thirty at night

Rambhau put it off the same night at a quarter to twelve.

ten thirty can be written as 10:30

quarter to twelve can be written as 11:45

For calculating hours the water pump on

Hours :

11

-10

——————–

1

Minutes :

45

-30

——————–

15

So, the answer is –

1 : 15 hour the water pump on.

**Question no – (7)**

**Solution : **

For calculating total teaching time

We add 2:25 and 1 : 45

Hours :

2

+ 1

——————–

3

Minutes :

25

+ 45

——————–

70

That’s mean, 4 h 10 min.

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 3 hours

3 + 1 = 4

So, 70 – 60 = 10 min

Geeta teaching 4 hours 10 minute.

**Question no – (8)**

**Solution : **

In 24 hour clock 4:30 O’clock in the afternoon can be written as 16:30 O’clock

For calculating how many hours the bank open

Hours :

16

-10

——————–

6

Minutes :

30

– 00

——————–

30

So, the bank open 6 hours and 30 minutes.

**Question no – (9)**

**Solution :**

In 24 hour clock 10 O’clock in the afternoon can be written as 22 O’clock

For calculating how many hours the shop is open

Hours :

22

-9

——————–

12

Minutes :

00

– 30

——————–

30

Here we know,

60 min means 1 hour so we add 1 hour in 00 min because 30 can not subtracted from 00

Thus, the bank open 12 hours and 30 minutes.

**Question no – (10)**

**Solution :**

The Maharashtra Express leaving from Kolhapur at 15 : 30

The Maharashtra Express arrives at Gondia the next day at 20:15

We know,

At 15:30 to next day 15:30 24 hours

And next hour calculate using

Hours :

20

-15

——————–

4

Minutes

15

-30

——————–

45

So, total hours taken by train from Kolhapur to Gondia is,

Hours

24

+ 4

——————–

28

Minutes :

00

+ 45

——————–

45

Therefore, total hours taken by train from Kolhapur to Gondia is 28 hours and 45 min

**More Solutions : **

👉 Angles

👉 Circles

👉 Three Dimensional Objects and Nets

👉 Patterns